Ryska ilskan: ”Stäng av honom – är vidrig”

1 av 2 | Foto: TT
SPORTBLADET

Martin Fourcade och det ryska skidskyttelandslaget är i krig.

Efter fransmannens vägran att dela prispall i går kräver nu ryssarna att Fourcade stängs av under VM.

– Jag har totalt tappat respekten för Fourcade. Han beter sig vidrigt, säger åkaren Anton Sjipulin.

Det är öppet krig mellan Martin Fourcade och det ryska skidskyttelandslaget.

I går vägrade den franske stjärnan att dela prispall med det ryska mixedstafett-laget efter att de vägrat ta Fourcade i hand.

– Anton Sjipulin vägrade att ta mig i hand och vände ryggen åt mig när vi skulle gratulera varandra till medaljerna. Det är anledningen till att jag gick ner från prispallen, sa Fourcade till NRK.

– Vi är en stolt nation, om någon vill kriga med oss kämpar vi till slutet. Vi är ett folk som är bra på att hålla inne på frustrationen, men det här var droppen, svarade Sjipulin.

Ryska kravet: Stäng av honom

Och nu växer skandalen ytterligare.

Norska TV2 kan i dag publicera det brev det ryska skidförbundet skickat in till internationella skidskytteförbundet (IBU).

Där går ryssarna till kraftigt angrepp och kräver att fransmannen stängs av.

”Ordförande Anders Besseberg, vi vädjar till dig att ta till disciplinära åtgärder mot de utövare som förolämpat och vanärat en idrottsman – som helt lagligt – återvänt till sporten efter totalt tre års avstängning”, står att läsa i brevet som är underskrivet av ryske skidskyttebossen Alexander Kravtsov.

Ryssland pekar bland annat på prispallsincidenten i går samt den kommentar Fourcade skrev på en Instagram-bild med ryske stjärnan Aleksandr Loginov: ”Han var avstängd två år för EPP-dopning, glöm inte det. Det är en av hans främsta meriter”.

”Denna typ av osportsliga och opassade kommentarer gör stor skada. Inte bara på den nämnde utövaren och IBU, utan för hela sporten”, skriver Kravtsov.

Fourcade: Ångrar ingenting

Även den ryske åkaren Sjipulin går till frontalangrepp mot fransmannen.

– Jag har totalt tappat respekten för Fourcade. Jag uppskattar honom som idrottare, men som människa beter han sig vidrigt. Han fällde Loginov med flit, säger Sjipulin till ryska Sports.ru.

Och inget ordkrig utan ett svar.

Martin Fourcade säger till norska NRK att han inte ångrar någonting.

– Jag är en stor man som vet vad jag säger och tycker. Jag ska njuta av det här mästerskapet, jag har inte gjort något fel och jag tror att alla idrottare vet om det, säger Fourcade som heller inte ångrar kommentaren.

– Jag skrev bara att han hade varit avstängd i två år och att vi inte fick glömma det. Han har rätt att vara med och tävla igen, vilket jag respekterar, men det som skedde är något jag aldrig kommer glömma.

ARTIKELN HANDLAR OM