Johaug inspekterar OS-banan i Sydkorea

Foto: Heiko Junge/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Hon kan mycket väl stängas av från OS om ett år.

Trots det är Therese Johaug nu på plats i Sydkorea för att inspektera de olympiska skidbanorna.

– Hon är i Pyeongchang med sin tränare, säger stjärnans manager Jörn Ernst till VG.

Vi väntar alltjämt på den definitiva domen som avgör Therese Johaugs närmaste framtid som längdskidåkare.

I förra veckan förhördes den norska skidstjärnan under rättegångsliknande omständigheter inför den dömande instansen Domsutvalget i Oslo.

Minimumstraffet efter att ha ertappats med anabola steroider är tolv månaders avstängning, men Antidoping Norge har yrkat på 14.

Dom inom några veckor

Skulle domen gå på den rekommenderade linjen lär Therese Johaug, med två månaders marginal, kunna delta i vinter-OS som nästa år går i sydkoreanska Pyeongchang mellan den 9 och 24 februari.

Domen, som väntas falla inom några veckor men kan komma att överklagas till skiljedomstolen Cas, kommer att gälla från 18 oktober 2016 då den tillfälliga avstängningen trädde i kraft.

I väntan på beskedet verkar Therese Johaug själv vara inställd på att kunna delta i spelen 2018.

”Såg en möjlighet”

Vid upprepade tillfällen ska hon ha betonat att hon ser fram emot att tävla i Sydkorea och att det är det som håller träningsmotivationen uppe för tillfället.

Och nu är hon, tillsammans med sin tränare Pål Gunnar Mikkelsplass, på plats i Pyeongchang på en ”motivationstur” i förberedande syfte.

– Hon såg möjligheten att titta på banorna och orten och passade därför på att göra det. Resan beslutades för en kort tid sedan, säger managern Jörn Ernst till norska VG och tillägger:

– När hon kommer hem fortsätter hon att träna som vanligt i Norge.

Pyeongchang står som värd för kommande helgs världscuptävlingar.