Sverige vann OS-premiären efter rysare

TOKYO. Andreas Palicka vann psykspelet på straffen.

Därför vann Sverige OS-premiären mot Bahrain med 32–31.

– Jag bestämde mig för att inte röra mig för att stressa honom så mycket som möjligt. Sedan var det stängt, säger matchhjälten.

Sverige fick en perfekt start i OS-premiären mot Bahrain, som ska vara turneringens sämsta lag: 10–5 efter elva minuter och det såg ut som det brukade med mycket kontringar, inspel och kantmål.

Men sedan hände något.

Svenskarna började missa jättelägen från sex meter, anfallsspelet blev långsamt, försvaret för passivt, Andreas Palicka kom inte åt bollarna, kontringarna uteblev och plötsligt stod det 18–16 till Bahrain sedan Sverige nog gjort sina sämsta 20 minuter sedan Glenn Solberg tog över som förbundskapten.

”Under all kritik”

Mikael Aggefors bytte med Palicka i pausen men bollarna fortsatte att läcka in. Framåt hade Sverige inga större problem att göra mål men problemet var försvars- och målvaktsspelet: 25–27 efter 45 minuter.

– Det är under all kritik försvarsmässigt, i alla lagdelar, sa experten Per Johansson i Discovery.

Bahrain fortsatte vara i förarsätet och Sverige kom inte närmare en kvittering – till 29.10 då Albin Lagergren tryckte in 32–31.

Men Baharin fick straff när tiden hade gått ut.

Då kom Andreas Palicka tillbaka in i målet – och tog straffen!

– Han är där när man behöver honom som mest. Han är den störste vinnarskallen som jag känner. Det kvittar vad han ställer upp i så blir han tokig. Det är bara såna lägen som Palicka älskar, tror jag, säger Niclas Ekberg.

”Sedan var det stängt”

Palicka var nog den ende i hallen som inte var nervös.

– Jag valde att tänka att deras spelare inte suttit i den här situationen tidigare; att kunna ta en poäng på VM-silvermedaljörerna, säger han.

Han räddade bollen i höfthöjd till vänster om sig och berättar om psykspelet före straffen.

– Jag har hans skottbild. Lågt vänster är egentligen hans favoritstraff. Min tanke var att vara med på den, på mitt högra nere, men jag såg rätt snabbt att han skulle dra den (hårt) och bestämde mig för att inte röra mig för att stressa honom så mycket som möjligt. Sedan var det stängt. Det var jävligt skönt, säger Palicka.

Andreas Palicka firar efter segern.
Andreas Palicka firar efter segern.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.