”Vill inte ens tänka på vad som händer då”

Foto: Alessandro Trovati / TT NYHETSBYRÅN
Byggmark.
SPORTBLADET

ZAGREB. Januari blir en ödesmånad för Jens Byggmark.

Svensken har två raka urkörningar och börjar känna stressen.

– Jag är absolut inte där jag vill vara i min karriär, säger 31-åringen.

Jens Byggmark har kört ur de två senaste slalomtävlingarna och har en 17:e plats som bäst den här säsongen. Nu väntar fem tävlingar i januari innan det är dags för VM i St. Moritz.

Men för ”Byggis” handlar den här månaden om mer än att ta en plats till mästerskapet.

– Jag känner mig stressad av olika anledningar. Jag är absolut inte där jag vill vara i min karriär. Det är riktigt tråkigt att vara rankad 26:a. Bränner jag ut något till är jag utanför topp 30, vad händer då? Det vill jag inte ens tänka på, säger han och fortsätter:

– Det är mer stressande än att jag verkligen vill komma till VM. Vår världscup är så viktigt ändå så där vill jag verkligen hänga i och ska jag ha något att göra på VM måste jag ha startpositioner.

”Får ju inte hända”

Innan tävlingen i Madonna di Campiglio före jul var Byggmark tvungen att byta skidmodell på grund av ett konstruktionsfel. Ett stort stort steg, men han tycker att de nya skidorna känns bra.

Självförtroendet har dock fått sig en törn efter den tunga starten.

– Klart att det har. Just att man vågar släppa sista biten in mot mål. Du är korkad om du inte håller tillbaka lite, speciellt om det blir tredje tävlingen som man skulle bränna ur. Om man kört järnet på slutet och grenslar sista käppen, det får ju inte hända.

Byggmark är osäker på formen men hoppas få ett positivt besked i kvällens tävling.

– Man har ju kommit till den punkten när man inte har gjort så himla bra resultat så man kommer vä in med inte alltför höga förväntningar. Men det har känts bättre att åka en förra året så det vore ju kul att få visa det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM