Vranjes till ungerska storklubben

Foto: Bildbyrån
Ljubomir Vranjes
SPORTBLADET

Han har kontrakt till 2020 och prislappen har varit satt till, i handbollsvärlden hisnande, 15 miljoner kronor.
Nu köper ungerska storklubben Veszprem loss Ljubomir Vranjes från Flensburg, enligt Sportbladets uppgifter.

Ljubomir Vranjes har varit en av världens mest eftertraktade handbollstränare sedan han förde tyska Flensburg till det överraskande Champions League-guldet 2014. Samma år utsågs han till årets tränare i världen.
Paris Saint-Germain försökte värva honom inför säsongen 2014/15 men Flensburgs hisnande prislapp satte stopp.
– Flensburg ville ha 15 miljoner kronor i övergångssumma. Så det blev lite tufft, sa Vranjes till Sportbladet i en längre intervju i fjol.
Du har en prislapp?
– Ja, och när jag nämner den för andra klubbar så förstår de.

Sverige ville ha Vranjes

Som jämförelse kan nämnas att Alfred Gislason köptes över till Kiel från Gummersbach för sju miljoner kronor och det brukar räknas som den största övergångssumman för en tränare i handbollshistorien.
Såväl det tyska som det svenska förbundet har också försökt få loss 43-åringen som ny förbundskapten – förgäves.
I går kväll ryktades det i tysk media att ungerska storklubben Veszprem vill ha Vranjes som ny tränare till nästa säsong.
Ungefär samtidigt fick Sportbladet samma uppgifter från en källa med insyn i Flensburg. Och enligt Sportbladets källa är det inte bara på gång utan klubbarna ska vara överens: Vranjes, som tränat Flensburg i sex år, lämnar den tyska storklubben för Veszprem efter säsongen.

Världens dyraste trupp

Vad prislappen ligger på nu har vi dock inga uppgifter om.
– Det kommer att bli mycket dyrt, har Flensburgs vd Dirk Schmäschke sagt till tyska magasinet Handball.
I Sportbladets långa intervju i fjol sa Vranjes:
– Jag vill också ha ett storlag någon gång. Flensburg är ett stort lag men vi är inte ett storlag. Om jag får ett erbjudande någon gång där jag har de ekonomiska resurserna... det hade varit roligt att testa mina gränser där jag verkligen har tolv världsspelare.
Veszprem har de resurserna. Man sitter nu på världens troligen största och dyraste spelartrupp, där bland annat svenske linjespelaren Andreas Nilsson ingår.
Efter att Veszprem vunnit allt annat man ställt upp i de senaste åren och har två raka Champions League-finaler är förstås klubbens stora mål att vinna den finaste turneringen en gång för alla.

Lindgren till Flensburg?

Ungrarna, som tränats av spanjorer i flera år, har velat ha en svensk tränare tidigare. I början av året var Ola Lindgren mycket nära att ta över men då sa Kristianstad nej.
Vranjes klubbyte kan sätta i gång en liten tränarkarusell.
Flensburg behöver nu en ny tränare till nästa säsong. Med tanke på att man bara har haft svenska tränare sedan 2003 samtidigt som Ola Lindgrens kontrakt med Kristianstad går ut till sommaren är det förstås inte omöjligt att den förre svenske förbundskaptenen återvänder till Bundesliga som tränare.
I så fall ska Kristianstad i sin tur ha en ny tränare...

Fotnot: Sportbladet söker Vranjes, än så länge förgäves.