Northug på formjakt – hos ”Snåsamannen”

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Petter Northug har beordrats soffliggande i jakt på en undflyende form.

Men den norske skidstjärnan testar andra vägar också.

Bland annat ett besök hos ”Snåsamannen”, skriver Nettavisen.

Foto: Erlend Aas / TT NYHETSBYRÅN
Joralf Gjerstad, ”Snåsamannen”, känd som helare och synsk.

Petter Northug har haft en blytung start på säsongen. Det blev aldrig någon tävling under premiärhelgen i Ruka efter att ha känt att formen varit för dålig i den norska säsongspremiären. Han gjorde sedan ett försök att tävla i Lillehammer men fick bryta minitouren efter två svaga dagar och ställde efter det in resten av tävlingarna fram till Tour de Ski.

Anledningen stavas troligtvis överträning och i går berättade tränare Stig Rune Kveen att en stor del av lösningen är vila.

”Vinner eller slutar trea”

– Han måste ligga på soffan framöver, sa han till NRK.

Men, enligt Nettavisen, nöjer sig Petter Northug inte med enbart soffläge.

Han har också besökt Joralf Gjerstad, i Norge mer känd som ”Snåsamannen”. 90-årige Gjerstad är självbetitlad helare och synsk. Känd i Norge som ”mannen med de varma händerna” har han under hela sitt vuxna liv sagts kunna bota människor från sjukdomar och spå deras framtid.

– Petter kom till mig för att ha ett samtal. Han har haft lite problem med skidåkningen igen. Petter sa till mig att det kändes som han blev mer sugen på årets stora tävlingar när han hade snackat med mig, säger Snåsamannen till Nettavisen och spår sedan Northugs VM-öde.

– Om han inte vinner så blir det en tredjeplats, säger han.

Inte första gången

Petter Northugs pappa, John, vill inte bekräfta att sonen träffat Joralf Gjerstad men bekräftar att familjen känner honom väl.

– Vi har stor respekt för en stor personlighet som Joralf. Jag vill inte gör det svårare än att jag säger att han är en stor personlighet som vi haft äran att lära känna i många år, säger John Northug.

Det är, enligt uppgift, inte första gången som Petter Northug har kontakt med ”Snåsamannen”. När Northug hade sjukdomsproblem under Tour de Ski 2009 ska han ha varit i kontakt med Gjerstad inte mindre än tre gånger. Då blev han frisk och avslutade Touren starkt med en bra klättring som räckte till en andraplats.