Kvinnorna får tillträde till St Andrews

SPORTBLADET

Men: ”Killarna kan få ha sin grej”

Foto: Amerikanskan Michelle Wie skickar iväg bollen från det 18:e utslaget på St. Andrews Old Course under gårdagens träning.

På torsdag avgörs för första gången damernas British Open på St Andrews – där kvinnor inte fått tävla och vara i klubbhuset.

– Jag har precis varit där inne och det fanns inga hemliga saker alls där, jag är lite besviken, säger Helen Alfredsson.

Skottland, St Andrews, torsdagen den 2 augusti 2007. När den första driven slås på första tee bryter damgolfen värdefull mark. Aldrig tidigare har världens främsta damer fått tillåtelse att spela en major på den skotska banan – tillika golfens vagga.

”Kan ha sina lekstugor”

– Det är klart att det är viktigt att vi kvinnor får spela golf på fina banor, men annars kan grabbarna få ha sina lekstugor för sig själva. Det gör inte mig så mycket.

Även om damspelarna inte har tillåtits att spela majortävligen på St Andrews har banan varit allmän mark under en längre tid.

– Vi har ju kunnat träna där, men aldrig fått vara inne i klubbhuset tidigare.

Vad betyder det att ni får förlägga tävlingen till St Andrews?

– Jag är inte en sådan tjej som tycker att det är viktigt att hela tiden få vara en del i något. Killarna kan få ha sitt. Men det är klart att det är skoj.

Känna på atmosfären

Och hur är formen?

– Jag har ju ett diskbråck, så jag är ganska seg i högerarmen. Så formen är väl så där, jag tar tävlingen mest med en klackspark. Jag spelar nog inte så många år till så jag kände att jag inte ville missa det här, jag deltar i tävlingen mest för att få känna på atmosfären och upplevelsen, säger Helen Alfredsson.

Jonatan Fast

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf