Fasth stod pall

SPORTBLADET

Tog andra Europatoursegern för året

Niclas Fasth trivs på spansk mark. Det visade han när han vann Mallorca Classic med tre slags marginal.

Det var svenskens andra seger i år, den första kom i Spanish Open i april.

– Jag har spelat stabilt hela veckan och ledde från start till mål, sade en mycket nöjd Fasth till TT.

I tre dagar var Fasth och irländaren Gary Murphy oskiljbara. Serien 66–71–70 höll duon i ledningen. Men på den sista golfrundan svek nerverna för irländaren, men inte för svensken.

Fasth, 34, gick de 18 hålen på 68 slag, två under par, och var till slut med sina 275 slag tre slag före tvåan Sergio Garcia, Spanien. Två spelare delade tredjeplatsen på 279 slag.

– När jag sänkte putten på 17:e förstod jag att det var klart. Jag trodde det var två slag som skilde och sen visade det sig att det var tre, sade Fasth som var en av bara fyra spelare som gick under par på Pula-banan.

– Det är en grymt svår och krånglig bana. Ganska ny och omogen, var Fasths målande beskrivning.

Slapp särspel

Slutrundan innehöll tre birdies och en bogey och han var aldrig hotad på slutet. Segern gav 365000 dollar, nästan 2,7 miljoner kronor.

Segern var Lysegårdspelarens fjärde på Europatouren på dryga 20 månader, de tre tidigare kom efter särspel.

– Skönt att slippa särspel nu, det är ju inte 100 procent säkert att man vinner det varje gång, sade Fasth.

Förutom särspelssegrarna på Nya Zeeland och Tyskland förra året och Spanien i våras har Fasth även vunnit på Madeira 2000.

Mer avslappnad

– Jag tror faktiskt att jag ledde från start till mål på Madeira också, sade Fasth som förklarade sitt fina spel med att han är mer avslappnad i sitt spel nuförtiden.

– Jag har alltid tränat mycket och varit väldigt seriös men inte fått ut min förmåga. Men min tränare Graham Crisp har i åratal varit på mig att jag måste slappna av och bara lira och det har jag förstått nu. Man behöver inte vara så allvarlig hela tiden.

Irländaren Murphy som delade förstaplatsen efter tre dagar hade nio bogeys, gick runt på 76 slag och föll till trettonde plats på 283 slag, en placering han delade med Peter Hanson.

Näst bäste svensk på Mallorca blev Robert Karlsson som med sina 282 slag delade åttonde plats. Steven Jeppesen var ytterligare två slag bakom på 17:e plats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf