Längdskidor

Kalla snuvad på segern i premiären

SPORTBLADET

I herrklassen utklassade Anders Södergren allt motstånd

Stockholm (TT) Östersunds Maria Rydqvist var den stora överraskningen vid längdåkarnas säsongspremiär i Bruksvallarna.

Hon vann milloppet 4,3 sekunder före storfavoriten Charlotte Kalla, Tärendö.

Maria Rydqvist ledde lördagens 10 km i klassisk stil från start till mål och stupade över mållinjen efter att ha gett precis allt. Säsongen kunde inte ha börjat bättre för den 24-åriga talangen från Smålandsstenar som bor och studerar i Östersund.

– Det känns underbart att få vinna direkt. Förklaringen till mitt lyft som skidåkerska är att Charlotte Kalla inspirerat mig på träning i höst. Jag har Charlotte att tacka för att jag blivit så här bra. En bättre sparringpartner finns inte, sade en glädjestrålande segrarinna.

Länge såg det ut som Rydqvist skulle vinna enkelt, men på sista kilometrarna plockade Kalla in 14 sekunder av försprånget.

– Jag fick slita hårt för att vinna. Men helt oväntat var det inte för mig. Jag har slagit Charlotte tidigare i en testtävling, sade Rydqvist som nu ser fram emot världscuppremiären i norska Beitostölen.

Glad tvåa

Charlotte Kalla tog förlusten med ro:

– Jag kände mig lite stressad i åkningen och fick inte ut det där lilla extra. Skönt i alla fall att vara igång med tävlingssäsongen.

Tidigare i veckan tvingades Kalla vila tre dagar på grund av halsont.

– Jag hade inga problem i dag, även om jag inte åkte på toppen av min förmåga. Jag tycker det var kul att Maria Rydqvist fick vinna. Hon blir absolut att räkna med i vinter, berömde Tärendös skidstjärna.

Trea i damklassen kom Jenny Hansson, Vålådalen, och fyra Maria Gräfnings, Östersund. Lina Andersson, Piteå Elit, och Anna Dahlberg, Åsarna, kom inte till start på grund av förkylningar.

Överlägsen Södergren

I herrklassen blev det spel mot ett mål. Anders Södergren, Östersund, utklassade allt motstånd över 15 km klassisk stil och vann med förkrossande 1.47 minuter tillgodo på långloppsspecialisten Jerry Ahrlin, Vålådalen. Trea kom Ahrlins klubbkompis, den trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd, distanserad med 2,29 minuter.

– Ett riktigt bra lopp. Jag kände mig pigg och fräsch och hittade snabbt in i rytmen och kunde ösa på för fullt. En bättre säsongspremiär kan jag inte minnas att jag haft någonsin, log Södergren.

Först fram att gratulera var Mathias Fredriksson som avstår helgens tävlingar på grund av förkylning. Förkylt var det även för landslagsåkarna Mats Larsson och Johan Olsson.

Arvikas Martin Larsson slutade fyra och Moras Rikard Andreasson femma.

Tävlingarna i Bruksvallarna avgjordes i nollgradig temperatur och med klister under skidorna. Under söndagen står 15 km fri stil för herrar och 10 km fri stil för damer på programmet. Därefter nomineras truppen till världscuppremiären nästa helg i norska Beitostölen.

TT

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor