"Där gick min titel upp i rök"

SPORTBLADET

Motorstopp grusade Schumachers segerchanser

På det 37 varvet gick motorn sönder. Då försvann vinsten - och VM-segern.

- Där gick mästartiteln upp i rök, säger Michael Schumacher.

Foto: tungt uttåg Det var knappt, men Michael Schumacher ledde i alla fall VM när tävlingarna i Japan började. Men ett motorstopp 37 varvet gjorde att Fernando Alonso gick om - med en tävling kvar.

Ferrariföraren ledde VM, tack vare en seger mer än Fernando Alonso, Renault. Han hade kontroll på loppet och var på väg att ta ett grepp om sin åttonde VM-titel. Då började det ryka från motorn och loppet var över.

En sådan skada har inte drabbat honom sedan juli 2000 - då som nu körde han med startnummer fem. Och då som nu var VM inne i en kritisk fas.

Den gången klarade han av att ta hem titeln, men i år är det bara ett lopp kvar.

"Det är över"

- Jag räknade efter vad nollan innebar och insåg tio poäng försvann. I och med det är mästerskapet i princip över, säger han till RTL.

- Just då var jag enormt besviken, samtidigt visste jag vad som hänt och vilka konsekvenser det skulle få. Jag har brutit tävlingar vid värre lägen än så. Vi har gjutit liv i årets VM, ett VM som redan av avgjort. Därför är jag stolt över det i lyckats med, men det skulle inte bli någon titel för mig i år. Så är det bara. Det hopp jag har kvar koncentrerar jag på märkes-VM, där har vi vissa möjligheter.

Den 37-årige tysken var koncentrerad och samlad när han mötte media efter loppet. Besvikelsen syntes i hans ögon, men samtidigt vet alla att han om någon ger aldrig upp.

16 år som F1-förare

Det har han ofta bevisat under sina 16 år inom F1.

- Även om jag aldrig ger upp så tror jag inte mer på VM-titeln. Fernando behöver bara ta en poäng, han kan fegköra. Jag utgår aldrig ifrån att någon ska köra ur, därför koncentrerar oss på konstrutörsmästerskapet. Sedan får vi se om det finns något mer att hämta.

Avgörs i Brasilien

Fernando Alonso, som leder VM med tio poäng är inte lika säker:

- Jag trodde knappt mina öron när jag hörde att han brutit, men trots det måste vi koncentrera oss. Det blir ett spännande, och avgörande, lopp i Brasilien, säger han till RTL.

Det avgörs 22 oktober.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport