Ivan Basso frias från dopningsanklagelserna

SPORTBLADET

Kan komma att tävla igen redan på lördag

Den italienska olympiska kommitténs anti-dopnings-kommission rekommenderade i dag det italienska cykelförbundet att lägga ned dopningsanklagelserna mot Ivan Basso.

Därmed slipper Basso - årets Giro d'Italia-vinnare - av allt att döma ytterligare bestraffning för sin inblandning i den spanska dopningshärvan.

Ivan Basso vann i maj i år Giro d'Italia i överlägsen stil. Han skulle även ha ställt upp i Tour de France – men var en av totalt nio cyklister som hindrades av sina stall att komma till start. Detta efter att cyklisternas namn förekommit i en stor spansk dopningsutredning.

Sedan Bassos stall - CSC - stängt av honom har den italienska stjärnan inte tävlat. Men han har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

– Vi är glada över beslutet. Det är det bästa tänkbara utfallet och vi hoppas det tar slut här, säger Bassos advokat Massimo Martelli till AP

Martelli sa även att Basso genast ska ha ett möte med CSC-stallet för att diskutera framtiden.

– Det enda min klient vill är att komma tillbaka till tävlandet så fort som möjligt.

Det italienska cykelförbundets disciplinkommitté fattar det slutgiltiga beslutet. Förbundets president Renato di Rocco säger i ett uttalande att han är ”tillfreds” med beslutet, något som kan tyda på att anklagelserna läggs ned.

Basso kan vara tillbaka i tävlingssammanhang så tidigt som till årets sista Pro Tour-tävling, Giro di Lombardia, på lördag.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport