Dubbelt svenskt i topp i Globen

SPORTBLADET

Nära trippel om inte Nathhorst blivit övermodig

Det blev dubbelt svenskt i topp i küren i Globen.

Men det kunde ha blivit en trippel.

Om inte Louise Nathhorst hade satsat litet för hårt.

Foto: - Det är speciellt att rida härinne. Det är ett jävla liv. Som en hockeymatch, säger Jan Brink om att rida i Globen.

Våga och vinn. I går sa Jan Brink att han skulle vara tvungen att våga mer för att lyckas i söndagens kür. I dag satsade han allt - och vann.

Hingsten Briar - som såg väl avspänd ut i lördagens Grand Prix - såg avsevärt piggare ut på söndagen. Med poängen 77, 55 tog Brink segern framför Tinne Vilhelmson–Silfvén. Även om en domare faktiskt hade Vilhelmson–Silfvén före Brink. Tyska Heike Kemmer som tagit ett antal guld med det tyska laget slutade trea efter en rejäl miss i inledningen till en travökning.

Louise Nathhorst tog fjärdeplatsen sedan hon satsat väl hårt i sista ökningen och tappat kontrollen över hästen Isidor då publiken började att jubla.

Tråkig musik

Kürprogrammet som rids till musik är avsevärt mer publikt än den vanliga Grand Prixen. Som åskådare kunde man ändå önska sig litet roligare musikval i küren. Nu sitter man och väntar på att få höra vem – eller kanske till och med vilka – av ryttarna som valt att rida till Dancing queen.

Segraren Jan Brink red till Helena Paparizou. Dansksvensken Per Sandgaard försökte också, men jättekul är det inte att se dressyr till en musakvariant av Kameleont. Fler plus då till Sandgaards sambo Pether Markne som genomgående red till Madonna.

Dansken Anders Dahl på hästen Afrikka gjorde ett stabilt framträdande och ledde då halva startfältet ridit.

– Jag kunde kanske ha satsat litet mer, men jag kommer ju direkt ifrån Odense och hästen var litet trött. Ibland är det bättre att satsa på en jämn och gedigen ritt, sade Dahl efter ritten.

Anders Dahl filmar sitt program och låter sedan ett par producenter ta fram ett antal förslag till trav- och galoppteman. Helst skulle han rida till specialkomponerad musik.

– Men att betala en hel orkester skulle bli jättedyrt, säger han.

Fotnot Vem som red till Dacing queen? Louise Nathhorst.