”Det här var mer än vi räknat med”

SPORTBLADET

Svan lyfte med landslaget

Fem pallplatser i världscuppremiären var mer än nye landslagschefen Gunde Svan vågat hoppas på.

– Det här var mer än vi räknat med, sade en glad Svan.

Gunde Svans hektiska start som landslagschef kulminerade med oväntat stora framgångar i tävlingspremiären – världscupen i sprint i Düsseldorf. Två segrar och fem pallplaceringar var mer än den optimistiske nye basen vågat hoppas på.

– Drömma kanske, men det här var mer än vi hade räknat med, sade en brett leende Svan efter sin premiär som svensk landslagschef.

– Man ska inte dra för stora växlar på det här, och för egen del betyder det här egentligen ingenting i mitt nya jobb.

– Men för de aktiva är det kvitton på att deras upplägg och träning fungerar.

Gunde Svan har deklarerat att han inte ska lägga sig i laguttagningar. Det var herrkaptenen Bengt Stattins beslut att ställa över Peter Larsson i söndagens sprintstafett. Ändå blev Larsson en vinnare när han fick chansen att ersätta en krasslig Björn Lind.

– Ännu har jag klarat mig från att lägga mig i uttagningarna, sade Svan med ett skratt.

Larssons och Thobias Fredrikssons seger var trots allt inte så oväntad som Charlotte Kallas och Britta Norgrens, inte efter deras individuella insatser.

– Men de var väldigt revanschsugna båda två. Redan vid middagen i går syntes det att Kalla ville visa något annat i dag.

Gunde Svan passade också på att prisa de svenska vallarna.

– De har inte missat en enda gång här i Düsseldorf. Det var tydligt att till exempel norrmännen inte hade lika bra skidor.

– Det var fruktansvärt roligt med den här starten. Nu kan vi i lugn och ro arbeta vidare.

Den traditionella världscuppremiären väntar i norska Beitostölen den 24–25 november. Innan dess ska ett landslagsläger till avklaras.

ARTIKELN HANDLAR OM