Sverige i final i U21-VM i handboll

SPORTBLADET

Möter Tyskland på söndag

Sveriges U21-herrar i handboll är i VM-final efter en överraskande seger mot Danmark med 32–29.

– Vilken fantastisk känsla, nu är vi i final, utbrast överledaren Johan Ekengren.

Danmark var favorit efter att ha slagit Sverige med upp till tio mål ett par gånger de senaste åren. Ändå så var det Sverige som dominerade VM-semifinalen i Ohrid, Makedonien.

Danskarna ledde bara två gånger, första gången vid 2–1. Men Sverige vände och hade 17–14 i halvtid. Danskarna tog ledningen för andra gången efter 50 minuter och hade 27–25. Då gjorde Sverige fyra raka mål och efter 29–27 släppte svenskarna aldrig greppet om matchen.

Varvne bäste målskytt

– Vi var nere i brygga på slutet när Danmark ledde med 27–25 men då kliver Tobias Varvne fram och tar för sig, sade överledaren Johan Ekengren till handbollsförbundets hemsida.

Tobias Varvne blev bäste målskytt med tio mål, däribland de tre sista för Sverige. Johan Elf prickade in åtta varav tre på straffar.

– En ny bra målvaktsinsats av Johan Sjöstrand som stod hela matchen. Han hade en räddningsprocent på 41 – det vill säga 19 räddningar på 46 skott, sade Ekengren.

I söndagens VM-final ställs Sverige mot Tyskland som slog Kroatien i sin semi med 29–22 (13–11). När finallagen möttes i gruppspelets sista match på torsdagen slog Sverige tyskarna med 26–24 (15–11).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll