Historisk seger för Prpic

SPORTBLADET

Tog första segern på ATP-touren

Läktarna i Kungliga tennishallen gapade halvtomma.

Det förtog dock inte glädjen den här gången.

– Jag hoppas det blir en ketchupeffekt nu, sade Filip Prpic efter karriärens första seger på ATP-touren.

Via 6–2, 7–6 i första omgången av Stockholm open mot spanjoren Oscar Hernandez tog han sin garanterat mest efterlängtade seger i tenniskarriären.

Hade den kommit för sex-sju år sedan hade den 171 centimeter korte skåningen samtidigt kunnat utropas till Sveriges tennisframtid. Men vid 25 års ålder är det knappast någon som ser Filip Prpic som det. Han själv har också en sund inställning till fortsättningen.

– Det var en oerhörd lättnad, nästan mer lättnad än glädje över segern. Men 25 är ingen ålder alls. Det handlar om motivation. Kolla på en sådan som ”Henke” Larsson, han skulle kunna spela två-tre år till. Allting handlar om hur motiverad du är.

För hans egen del handlar det också en hel del om ekonomiska resurser. Prpic är ett bevis för att det finns delar av tennisvärlden som knappast är glamourös. Han fick under en kort period ekonomiskt stöd genom tennisförbundet men har de senaste åren fått klara sig själv och genom välvilliga släktingar.

– Det har varit hårt arbete. Det liv som ”Pim-Pim”, Federer och de andra stjärnorna har, det har jag bara läst om i tidningarna men jag har bara mig själv att skylla. Det handlar om att lyckas.

Avancemanget till andra omgången via kvalspel gör dock att han kommer att klättra från 261:a plats på rankingen och närma sig sin bästa placering i karriären, 191:a, vilken han nådde i maj 2006.

Han skulle också kunna lämna lägenheten som han delar under turneringen för att flytta in till Grand Hotel där James Blake och de andra stjärnorna i turneringen bor...

– ...men jag tror att jag bor kvar, man ska inte ändra på ett vinnande koncept.

Om det nu räcker i nästa omgång är dock högst osäkert. Då ställs han mot argentinaren Juan Monaco. Precis som Hernandez är Monaco en grusspelare men till skillnad från spanjoren ett antal nivåer bättre, vilket rankingen, 20:e i världen är ett bevis för.

– Jag visste att jag hade en väldigt bra chans i dag och kan jag spela bra mot Monaco, då kan jag ge även honom en bra match.

Oavsett hur det går har Stockholm open varit en framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis