Miljardärerna pumpar in pengar i jakten på bucklan

VALENCIA

I dag startar Louis Vuitton Cup, utmanarserien inför sommarens America's Cup.

Det står mellan elva båtar, de flesta vore inte här utan sina ägare – några av världens rikaste män.

– Jag gillar att vara en i teamet, säger multimiljardären Larry Ellison.

America's Cup har alltid lockat flera av världens mest förmögna affärsman och på plats i Valencia finns nu några av planetens rikaste.

De vältrar sig i lyxbåtar, fina bilar och dyra kläder.

Men det finns en sak som de inte kan köpa för pengar: America's Cupbucklan.

Att få en av sportens mest mytomspunna pokaler driver dem till nya, dyra satsningar.

En som jagar bucklan innerligt är amerikanen Larry Ellison, finansiären bakom BMW Oracle Racing. Han är god för ofattbara 100 000 miljarder kronor.

Hans yacht Rising Sun, en av världens största privatägda båtar, är så stor att den inte får plats i hamnen i Valencia. Enligt rykten finns det en specialdesignad plats på båten där bucklan ska stå.

Går det inte i sommar fortsätter jakten.

– Absolut, vi gör det igen, säger han.

Ofta med och seglar

Vanligen för många av miljardärerna en diskret tillvaro. Men i går klev de rätt in i rampljuset på en presskonferens inför America's Cup, som startar på allvar med utmanarserien Louis Vuitton Cup i dag.

Larry Ellison satt rak i ryggen med seglarkläder på.

Vad får du personligen ut av att vara med?

– Det som jag gillar är att vara en del i teamet, från designteamet, till de som bygger och seglarteamet. Och så får jag möta andra människor och skapa kontakter som räcker livet ut, säger Larry Ellison.

Larry Ellison är ofta med på båten och seglar som en i besättningen. Men det blir också en del socialt umgänge under tävlingarna.

Modehuset Pradas chef Patrizio Bertelli höll i går kväll ett stort party i Valencia. Han har sin egen seglings-yatch i den nybyggda superyatchmarinan i Valencia.

Längst ute på piren har schweizaren Ernesto Bertartelli, god för 60 000 miljarder kronor och chef för försvararteamet Alinghi, och hans familjemedlemmar tre lyxbåtar.

”Får gå på alla fester”

– Det är världens enda super-yatchmarina. Vi är 30 personer som jobbar för att göra deras vistelse så smidig och njutbar som möjlig, säger Alice C. l’Anson Widdows på Valencia Superyatch Marina.

– Våra gäster är automatiskt

vip-gäster på America's Cup. De får komma in på nya vip-restaurangen Foredeck Club, de har en liten privat Beach Club och får gå på alla fester, fortsätter hon utan att vilja avslöja priserna för en kajplats.

Priserna verkar dock inte vara ett problem i de här sammanhangen.

De kastar sina pengar i sjön

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.