”Här fick jag mitt genombrott”

Rosenqvist laddar för seger i Marrakesh

avAnna Andersson

På fyra veckor reser han till tre kontinenter.
Tävlar i två mästerskap.
Och laddar för en seger.

– Det var här jag fick mitt genombrott, säger Felix Rosenqvist.

Foto: Mahindra/Motorsportpublications
Felix Rosenqvist på prispallen i Marrakesh ePrix, Marocko, i Formula E 2017

Smålänningen är lugn, trots att han byter kontinent som andra byter buss. Han inledde året i USA och Florida där han testade för Daytonas klassiska 24-timmarslopp, därifrån flög han vidare till Spanien för två dagars arbete i simulatorn inför FormulaE och for sedan vidare till Afrika och Marocko för helgens ePrix. Därefter går resan vidare till Japan för framtida uppdrag, vidare till Spanien för förberedelser till nästa ePrix i Chile och därefter flyger han till flyger USA och Daytona för tävlingen där. Först den femte veckan åker han vidare till Chile och nästa deltävling i Formula E.
– Det brukar vara okej om man kommer till rätt världsdel på tisdagen då löser sig tidsomställningen till helgen, skrattar han.
– Det kommer att bli tajt mellan Japan och Daytona då jag bara har någon dag på mig, men är det roligt så löser det sig.

•Hur orkar du prestera med det schemat?

– Det kan vara utmattande, men än så länge har jag energin. Förra året var det någon helg i Japan där jag var fruktansvärt trött. I det stora hela tycker jag att jag har koll på det.

Felix Rosenqvist jagar seger i Marrakesh ePrix i Formula E

Förra året körde svensken både Super Formula i Japan och Formula E, den världsomspännande elbilsserien som klivit upp som den hetaste racingserien efter Formel 1. Serien avgörs inne i några av världens största metropoler, alla träningspass, kval och race avgörs under en dag, bortsett från de städer som arrangerar två lopp. Under sin debutsäsong i Formula E slutade Rosenqvist trea efter nio tävlingshelger. Han fick sitt genombrott när han tog pole position i Marocko för ett år sedan och sedan vann han en seger i tyska Berlin.
– Jag har väldigt bra minnen av Marrakesh och det blir intressant att komma tillbaka, säger Rosenqvist som ligger just trea i mästerskapet efter den inledande tävlingshelgen i HongKong.
– Jag slog igenom här i Marrakesh, jag tog pole position och en pallplats. Det var här jag visade att jag är riktigt bra på detta, formatet passar mig perfekt, banan passade oss bra då och det kommer den göra i år också.

Fem kontinenter på fem veckor

Dessutom har serien inför helgens deltävling tagit bort den minsta tid som krävdes för ett depåstopp, där förarna byter bil tillskillnad från andra formelserier där de byter däck. Det gör att depåstoppen kan spela en avgörande roll framöver.
– Det här ska bli kul, säger Felix Rosenqvist.
– Målet är att vinna Marockos deltävling denna gång.
Därefter flyger han vidare till Japan för att diskutera framtida samarbeten, till Europa för att köra i simulatorn och vidare till USA för Daytonas 24-timmarslopp - och därefter till nästa världsdel.
Sydamerika.

Hans femte på fem veckor.

Allt om Formula E i Sportbladets superguide, datum, banor, team, förare, fakta och TV-tider

Foto: LAT/Formula E.
Felix Rosenqvist jagar seger i Marocko, Marrakesh ePrix, i Formula E
ARTIKELN HANDLAR OM