Här kommer OS märkligaste lag

Träffades för första gången – ska tävla tillsammans om 16 dagar

SPORTBLADET

I dag träffades de för första gången – om 16 dagar ska de spela OS tillsammans.

Nordkoreas och Sydkoreas gemensamma ishockeylandslag har redan skrivit historia men står nu inför en stor utmaning.

Den 10 februari inleder det gemensamma koreanska OS-laget i ishockey turneringen med match mot Schweiz och bara två dagar senare väntar Sverige (som de även ska träningsspela mot redan den 4 februari). Men det var först i dag som spelarna i landslaget för första gången kunde stifta bekantskap med varandra.

”Jag är väldigt glad”

Den nordkoreanske tränaren Pak Chol Ho körde över gränsen till Sydkorea i buss tillsammans med sina tolv spelare.

– Jag är väldigt glad över att Nord- och Sydkorea är enade i OS-deltagandet. Jag förväntar mig att vi kommer att få se bra resultat av våra gemensamma ansträngningar. Även om vi inte har så mycket tid, säger Pak Chol Ho enligt AP.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Den som ska försöka få ihop laget trots den korta föreberedelsetiden är kanadensiska coachen Sarah Murray. Hon har bestämt att spelarna ska träna separat under de första dagarna för att verkligen få tid att studera de nordkoreanska förmågorna.

Varannan plats i omklädningsrummet

För att spelarna ändå ska finna en gemenskap har omklädningsrummet inretts så att varannan plats är ämnad åt en spelare från Sydkorea och varannan åt en från Nordkorea. I matcherna måste Murray sedan använda minst tre nordkoreanska spelare och kanadensiskans tanke är att trion ska formera en tacklingsstark fjärdekedja.

Det gemensamma OS-laget har hyllats som en viktig politiskt signal. Kritiker, bland dem tränaren Sarah Murray, menar samtidigt att spelarna blir ofrivilliga politiska spelpjäser och att Sydkoreas OS-förberedelser till stora delar spolierats.

1 av 9 | Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
OS-höjdarna du inte får missa 00:54
ARTIKELN HANDLAR OM