Ändrar programmet – mitt under VM

De spelar redan med förkortad speltid.

Nu stryks kvartsfinalerna i damernas VM-turnering i bandy mitt under turneringens gång.

Allt för att få sjöisen, där mästerskapet avgörs, i bättre skick.

Det är ett minst sagt okonventionellt bandy-VM som damerna spelar i kinesiska Chengde. Turneringen avgörs med förkortad speltid, 2x30 minuter, och med arenor som ligger i en park samt ute på en sjöis utan belysning.

– Herrarna hade aldrig gått med på det här, det hade inte varit en diskussion om det. De hade krävt att man ska spela i en hall och att det skulle vara uppstyrt på ett helt annat sätt. Jag tycker att det är tråkigt, tjejerna är värda mycket, mycket mer. Att ett herr-VM hade spelats under de här förutsättningarna är helt uteslutet, sa förbundskapten Magnus Nordin inför turneringen.

”Behövs mer isvård”

Och nu kommer ännu en förändring – mitt under pågående turnering. Sjöisen behöver mer tillsyn och det gör att man helt sonika stryker kvartsfinalrundan.

"VM-organisationen har kommit fram till att det behövs mer isvård inför de avgörande matcherna", säger Svenska bandyförbundets ordförande Stig Bertilsson i ett pressmeddelande.

Men inget ont som inte har något gott med sig, tack vare de strukna kvartsfinalerna förlängs speltiden i en kommande final. Från början skulle semifinalerna, bronsmatchen och finalen avgöras på lördag. I och med att kvartsfinalerna stryks ges utrymme för semifinalspel redan på fredag.

Därmed utökas speltiden till normala 2x45 minuter i final och match om tredje pris, i stället för 2x30 minuter.

Förlust mot Ryssland

Sverige vann premiären mot USA med 5–0 men förlorade onsdagens finalrepris mot Ryssland med 1–3 efter att ha släppt in två mål under matchens första två minuter.

– En tuff start såklart. De gör mål på sina två sina två första anfall, det är en långboll och ett utkast som leder till två frilägen och två mål. Det här var ändå en nyttig erfarenhet för våra spelare. Det är kamp på isen och starkast vinner, säger Magnus Nordin.

Laget avslutar gruppspelet mot Norge på torsdagen. De tre bästa lagen i A-gruppen, som Sverige tillhör, går direkt till semifinal medan fyran gör upp om den sista platsen med segraren i grupp B.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN