Ishockey

”Tror inte att speltiden i Surahammar var avgörande”

Klubben inledde samarbete med kyrkan efter tragedin

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Jesper Nordin begick självmord efter en misslyckad säsong i Surahammar.

Ännu har ingen från föreningen varit i kontakt med hans sörjande föräldrar.

– Ska man vara efterklok borde vi ha tagit en dialog och rensat luften. Det beklagar jag i efterhand, säger vice ordföranden Mattias Forsberg.

Den 21 juli, två dagar efter Jesper Nordins död, skrev hans mor Annette Nordin en uppmärksammad text som publicerades på Facebook.

”Att bli ratad, utfryst och mobbad tog knäcken på honom”, skriver hon bland annat i inlägget, som har delats 2 245 gånger.

– Jag och styrelsen har valt att inte gå i klinch med föräldrarna. De har varit med om en fruktansvärd händelse och har rätt till sina känslor och sin sorg. Deras upplevelse kan vi aldrig ta ifrån dem men vi delar inte bilden av hur det har varit för Jesper under hans tid i föreningen, säger Mattias Forsberg.

Erbjöds byta klubb

Enligt honom hamnade Jesper Nordin i Surahammar mycket tack vare Mattias Arnmark, som 2016 lämnade AIK Härnösand för ”Sura Blue Hammers”. Arnmark hade då ett förhållande med Jespers storasyster Erica, som flyttade med honom till Västerås.

Mattias Forsberg, vice ordförande i Surahammars IF.

Forsberg berättar att Jesper betraktades som ”en division 2-spelare med potential” och tidigt gavs möjligheten att byta klubb för att få mer speltid.

– Det tackade han vänligt men bestämt nej till. Han var inte intresserad av att flytta till en närliggande division 2-klubb utan ville försöka ta en plats ”rätt väg” och bestämde sig för att gnugga på. Han medgav att han var frustrerad över att det inte funkade hockeymässigt men trivdes jättebra med lagkamraterna, på orten och med jobbet. Det kan låta okänsligt, men vi spelar i landets tredje högsta serie och på den nivån får man inte spela om man inte är tillräckligt bra. Vissa tillfällen fanns en extra stor besvikelse men det tror jag att alla hockeyspelare mellan 20 och 30 år har upplevt under sin karriär, säger Mattias Forsberg.

Körde practical jokes

Han understryker att Jesper Nordin ändå var en tillgång för laget, som människa.

– Även om Jesper inte var särskilt lyckosam i vårt lag var han en kille som kunde köra practical jokes och skoja i omklädningsrummet. Det fanns inga tecken på att han var mobbad eller utanför gruppen. Det är en fruktansvärt tragisk händelse och jag lider med hans föräldrar och lagkamrater. Jag hoppas att den här händelsen mynnar ut i att vi generellt inom idrotten blir bättre på att diskutera sådana här saker, lär oss se signalerna och tar extern hjälp för att fånga upp de som mår dåligt men som kanske inte visar det, säger Mattias Forsberg.

Att Jesper Nordin befann sig i riskzonen för självmord insåg varken han eller någon annan.

– Vi fick inga indikationer på att Jesper mådde så dåligt som han gjorde. Jag har pratat med tidigare lagkamrater som träffade Jesper veckan innan han dog. Då verkade han, utifrån situationen, otroligt harmonisk. Han talade om att mer eller mindre sluta med hockeyn och kanske i stället satsa på studier. Vi kommer aldrig ta ifrån hans föräldrar deras upplevelse eller känsla från det som hände, men personligen tror jag inte att speltiden i Surahammar var avgörande.

Samarbetar med Svenska kyrkan

I sitt Facebook-inlägg skriver Annette Nordin att en ny ledarroll måste tillsättas inom idrotten, en fristående person som regelbundet kontrollerar spelarnas psykiska hälsa.

Surahammars IF har agerat och samarbetar nu med Sura-Ramnäs församling. Prästen Göran Almegård och pedagogen Maria Jäder Tietäväinen är knutna till organisationen och på olika platser i Surahallen finns nu lappar med ett slags journummer som spelare, ledare och även föräldrar kan ringa, oavsett tid på dygnet.

– När det ofattbara och tragiska väl har hänt måste man reflektera. Finns det något vi har missat? Vad kan vi göra för att det inte ska upprepas? Det finns inga enkla raka svar men händelsen har gjort oss mer måna och omtänksamma om varandra och alla har blivit mer lyhörda för hur vi är och hur vi mår. Många tog Jespers död fruktansvärt hårt, tog på sig en skuldkänsla och började rannsaka sig själva. ”Var det något jag sagt? Var det något jag gjort?” Många blev också frustrerade och arga på den bild som målades upp i media eftersom de inte kände igen beskrivningen. Många mådde väldigt dåligt över att indirekt ha blivit utpekade som orsaken till Jespers död, säger Mattias Forsberg.

Vilka syftar du på?

– Jag menar egentligen hela truppen. Vi vill inte ta på oss en offerkofta, men det blev ett tråkigt efterspel. Många mådde dåligt av att skulden lades på klubben. Spelare som varit hos oss kanske har synpunkter på sin sportsliga utveckling men sällan när det gäller stämningen i gänget. Det här med Jesper krockar också med den bild vi hade, så det blev lite pyspunka i hela föreningen. Laget och styrelsen mådde dåligt och sponsorer ifrågasatte. ”Vad har ni för kultur, egentligen?” Oavsett vilken sten vi har vänt på har vi inte hittat något som visar att den mediala bilden stämmer. Det skapar en frustration och väldigt många frågor om varför. Det som hände och de känslor som sattes i gungning bär vi med oss varje dag.

Varför har ingen från klubben varit i kontakt med Jespers föräldrar?

– Jag har inget svar på det, men vi hade så olika bilder av vad som skett. Personligen fokuserade jag på att ta ett ordentligt omtag kring gruppen och i styrelsen blev prio ett att säkerställa samarbetet med Svenska kyrkan. Jag vet inte om det fanns en omedveten... Kanske inte rädsla, men vi hittade ingen samsyn i hur det såg ut för Jesper under hans tid i Surahammars IF. Det hela hamnade på Facebook, inte i ett samtal till oss, och de sociala medierna började leva sitt eget liv. Vi hamnade som i en torktumlare. Ska man vara efterklok borde vi ha tagit en dialog och rensat luften. Det beklagar jag djupt nu i efterhand.

Kommer ni prata med dem?

– Tiden kanske är mogen, säger Mattias Forsberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Hockeytalangen Jesper Nordin tog sitt liv

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Självmord

Jesper Nordin (ishockeyspelare)