Räikkönen är tillbaka - vann i Abu Dhabi

Publicerad 2012-11-04

Vettel behåller VM-ledningen när två lopp återstår

Kimi Räikkönen är tillbaka.

Längst upp på prispallen.

Men Sebastian Vettel  är den stora vinnaren.

- Jag är så otroligt nöjd, säger VM-ledaren.

Följ ämnen
Formel 1
Kimi Räikkönen tog sin första seger efter comebacken.

Loppet i Abu Dhabi var riktigt spännande. Från start till mål.

VM-ledaren Sebastian Vettel, som var trea i kvalet, tvingades starta från depån eftersom han hade för lite bränsle i tanken efter kvalet. Då var det många som trodde att tysken skulle tappa ledningen i VM, men själv tappade han aldrig tron på en plats på prispallen.

- Jag trodde på det hela tiden, säger han efter loppet.

- Det var en tung start under de första varven, jag skadade framvingen och sedan kom säkerhetsbilen ut. Då var det en situation med Daniel Ricciardo från Toro Rosso och jag skadade framvingen igen. Då fick jag byta nos i depån och jag tänkte att nu är det allt eller inget som gäller.

Sist - igen

VM-ledaren halkade ner på sista plats igen och startade en galen jakt på poängen. På det 52:a av de 55 varven lyckades han sedan köra om McLarens Jenson Button och ta över tredjeplatsen.

- Säkerhetsbilen hjälpte mig, absolut. Jag hade en härlig fajt med Jenson Button och det var väldigt svårt att köra om honom. Jag tryckte mig förbi i kurva elva, tror jag. Det var ett otroligt spännande lopp även för mig och det var upp och ner hela tiden. Nu är jag väldigt glad över att stå på prispallen och hade jag startat från ruta tre, som jag kvalade in på, så hade det varit ett helt annat race.

Räikkönens kanonstart

Även för de andra toppförarna var det ett händelserikt lopp. Lotus Kimi Räikkönen fick den bästa starten och körde upp som tvåa bakom McLarens Lewis Hamilton. Britten tvingades sedan bryta sedan han fått problem med bilen på det 21:a varvet och då tog finländaren över ledningen. Han attackerades sedan av Fernando Alonso, Ferrari, som körde upp sig från plats sex, men lyckades hålla undan.

- Jag har väl inte så mycket känslor just nu. Senast fick jag skit för att jag inte log på prispallen, det kanske jag får nu också.  Jag är väldigt nöjd både för stallets del och för mig egen. Vi har haft en tuff säsong och det har varit lite tungt på slutet. Nu hoppas jag att detta gör att vi kan tro mer på oss själva, både vi inom stallet och våra ägare. Jag ser fram emot många bra lopp framöver, säger Räikkönen som inte vunnit sedan Belgiens GP 2009.

- Detta är ingenting man hoppar omkring för, men det är några lopp kvar och vi ska försöka göra om detta. Först ska vi ha en bra fest och må lite dåligt i morgon så att vi även framöver minns hur bra det känns att vinna.

Alonso nöjd

Även tvåan Fernando Alonso, Ferrari, var mycket nöjd, han tog in tre poäng på Sebastian Vettel i kampen om VM.

- Vi har inte varit riktigt bra i helgen, vi startade som sexa och vi fick kämpa oss in i loppet. Jag gjorde några bra omkörningar i början och vi hade en bra strategi det gjorde att vi kunde slåss om segern, säger den dubble mästaren

- Detta var återigen en perfekt söndag för oss, mer än andraplats var inte möjligt för oss. Nu ska vi slåss ända till slutet.

Inför de två avslutande loppen leder Sebastian Vettel VM med tio poäng före Fernando Alonso. Nästa deltävling avgörs i USA om två veckor.

Följ ämnen i artikeln