Basket

”Tror jag kommer att gråta för det här för resten av livet”

Av: 

Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

Tårdrypande scener från basketmatch i USA

Då och då rörs du till tårar av idrott.

Denna månad har USA rörts till tårar av berättelsen om Mitchell Marcus, vars dröm har gått i uppfyllelse.

Den 18-årige basketälskaren, som lider av en sorts utvecklingsstörning, fick spela sin första minut high school-basket, och sätta sin första tvåpoängare – med hjälp av en motståndare.

Mitchell Marcus har agerat hjälptränare åt sitt skollag Coronado Thunderbirds. Men inför säsongens sista match bestämde sig tränare Peter Morales för att låta Marcus dröm gå i uppfyllelse. Han skulle få dra på sig matchstället och vara med i truppen i matchen mot rivalskolan Franklin.

Att han faktiskt även skulle få spela visste bara tränare Morales som med en och en halv minut kvar av matchen bytte in Marcus vid en ledning med tio poäng. Morales berättar för CBS att han var redo att förlora matchen för att se till att drömmen gick i uppfyllelse.

– För att han skulle få sitt ögonblick, ja.

Tappade bollen

Och lagkamraten David Velasco fyller i.

– Det var Mitchells kväll att skina. Vi visste att vi behövde ta en stor ledning så att han kunde få spela, säger Velasco till El Paso Times.

Marcus gick direkt och ställde sig vid motståndarkorgen och medan publiken skanderade "Mitchell" försökte hans lagkamrater desperat att få Marcus i poängprotokollet. Passen gick varje gång till Marcus, men han lyckades inte få bollen i korgen.

Och när Coronado anföll för sista gången i matchen tappade Marcus ut bollen out of bounds med bara sekunder kvar. Inkast för Franklin och Marcus såg ut att få nöja sig med att ha deltagit.

"Det är din stund"

Men det som hände sedan är en spektakulär scen av sportslighet, i ren tappning. Motståndarlagets Jonathon Montanez ropar på Marcus, passar bollen till honom och publiken håller andan medan klockan tickar ner.

– Jag sa till honom: "Skjut, det är din stund". Jag var bara stolt över honom, över att han faktiskt fick spela, säger Montanez till El Paso Times.

När sedan Marcus sätter kastet exploderar arenan och publiken stormar planen för att hylla och lyfta upp Marcus.

– Jag tror att jag kommer att gråta för det här för resten av livet, säger Marcus mamma Amy till CBS.

En perfekt kväll

Och Montanez hyllas av sin tränare för att ha gett bort bollen.

– Den stunden var större än matchen. Att leva sin dröm händer inte alla människor. Jag kan garantera att jag aldrig kommer att glömma den stunden så länge jag lever, säger Franklins tränare Todd Bostic.

– Vi kom hem och han stod i duschen och sjöng. Jag somnade medan han fortfarande sjöng. Det var en perfekt kväll, säger Clement Marcus, pappa till Mitchell.

Coronado vann matchen med 55-40, och Mitchell Marcus är glad över det.

– Jag älskar det. Vi behövde distriktstiteln. Jag är väldigt lycklig över att vi vann matchen, säger han till El Paso Times.

Mitchell går i en klass för elever med särskilda behov.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Basket