Stockholm kan ansöka om OS 2022

SPORTBLADET

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ger inte upp drömmen om ett svenskt OS.

Nya förslaget är att vinter-OS och Paralympics 2022 delas mellan Stockholm och Åre.

– Stockholm har redan det mesta som behövs, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Tre gånger har Östersund/Åre sökt vinter-OS men fått nobben. I höstas sade kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) att hon hade svårt att se ett framtida olympiskt spel i svensk regi.

– Jag ser inte de möjligheterna. Det blir svårt för ett land av Sveriges storlek, sade ministern till TT i augusti.

Trots det lägger SOK nu fram ett förslag om en ny svensk OS-ansökan inför vinterspelen 2022, uppdelad mellan Stockholm och Åre. Den senare ska stå värd för de alpina grenarna.

– Vinter-OS har vuxit med åren och kostymen räckte inte riktigt till med Östersund. Men vi ville inte släppa drömmen om ett OS och då dök den här idén upp, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Samtliga specialidrottsförbund har bjudits in till ett möte i Stockholm den 24 juni för att diskutera förslaget. Ett svenskt OS beräknas kosta 15–20 miljarder kronor, säger Lindeberg, och kan jämföras med OS i Sotji 2014 som uppges gå på 300 miljarder.

– Sotji är ett av våra bästa argument, alla vet hur kostnaderna har dragit iväg där. De hade ingenting och har fått bygga upp allt från grunden, säger Lindeberg.

– Stockholm har redan det mesta. Vi har en befintlig infrastruktur, bra kommunikationer och stor hotellkapacitet. Vi har två nya, stora arenor som kan användas. Den stora investeringen är en OS-by. Men den ska i så fall göras på så sätt att det kan bli bostäder eller studentbostäder efteråt.

TT: Vad säger regeringen om förslaget?

– Vi utgår ifrån att regeringen är klok. Om det inte är ekonomiskt försvarbart ska vi inte göra det. Men det kan vara en helt unik chans vi har. Det är värt att prova.