Lönelyftet hotar damallsvenskan

SPORTBLADET

Elva miljoner extra på ett år - nu kritiseras klubbarna

Foto: Tyresö vann SM-guld i fjol och leder allsvenskan i år. Men än så länge har succén inte gett något klirr i kassan.

Klubbarna i damallsvenskan varnades tydligt: höj inte lönerna för mycket!

De lyssnade inte.

I stället gav man spelarna elva miljoner kronor extra på ett år och har nu ekonomiska problem.

Foto: Per Darnell.

I kväll möts tabelltvåan Malmö och trean Göteborg i damallsvenskan. Lagen är välmående sportsligt och ekonomiskt, men det gör dem till undantag.

För 2012 var ett uselt år för svenska klubbar. Inte för att biljettintäkterna gick ner eller för att sponsorerna blev märkbart färre, men för att lönerna trissades upp till tidernas överlägset högsta nivåer.

I Svenska fotbollförbundets nya rapport visas att klubbarna i damallsvenskan höjde intäkterna mellan 2011 och 2012 med tolv procent, från 81 till 91 miljoner kronor, vilket borde tyda på glada kassörer och positiva resultat. Problemet är att man höjde personalkostnaderna med 12,5 miljoner.

11 av miljonerna gick till spelarna, vilket är huvudskälet till att klubbarna totalt gick 6,4 miljoner kronor back 2012.

”Måste hålla igen”

Per Darnell är ordförande i Elitföreningen Damfotboll. Han säger att de varnade klubbarna för löneutvecklingen, vilket tycks ha varit inför döva öron.

– De måste verkligen se till att hålla igen på kostnaderna. Den största posten är lönerna. De flesta är medvetna, men konkurrensen mellan klubbarna för med sig en del överbetalningar, säger Darnell.

Vill ha fler på heltid

Så hur rika har damfotbollsspelare blivit?

På ett år steg deras löner med 45 procent, men lönerna är ännu låga. 2011 tjänade snittspelaren 7 500 kronor per månad mot nuvarande nivån på 11 000. Det beror på att bara en tredjedel av spelarna är heltidsproffs.

– Ja, så på sätt och vis är det positivt att fler blir professionella. Vårt mål är att hälften är anställda på heltid, hälften på halvtid, säger Per Darnell.