Anderson vann tredje längsta matchen någonsin

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

Sex timmar och 35 minuter.

Den tredje längsta tennismatchen någonsin på herrsidan fick till slut en vinnare.

Sydafrikanske Kevin Anderson, 32, vann semifinalen mot John Isner efter 50 spelade game i femte setet.

– Nu måste jag återhämta mig så mycket jag hinner inför finalen. Det kommer att ta sin tid, men samtidigt är jag i Wimbledon-final och det är en dröm, säger han.

Världsåttan Kevin Anderson bjöd publiken på centercourten i Wimbledon på en ordentlig skräll i kvartsfinalen mot Roger Federer. Efter ett 0–2-underläge inför set nummer tre vände sydafrikanen matchen och skickade hem den regerande mästaren Federer.

Det femte och avgörande setet blev en lång rysare där siffrorna till slut kunde skrivas 13–11 fördel Anderson.

”Någon måste vinna”

Även semifinalen mot den amerikanska världstian John Isner, 33, blev en riktig långkörare. Efter att ha vunnit två set var gick bataljen till ett femte och avgörande set – som resulterade i hela 50 svettiga game. Mötet slutade till slut 7–6, 6–7, 6–7, 6–4, 26–24 till Kevin Anderson.

Spelet pågick i sex timmar och 35 minuter, vilket är den tredje längsta matchen någonsin på herrsidan.

– Jag vet inte vad jag ska säga just nu. Att spela så länge under de här förutsättningarna var tufft för oss båda. Det känns som en oavgjord match, men någon måste vinna, säger den slutkörda Wimbledon-finalisten efteråt.

Spelade totalt 99 game

Spelet präglades i mångt och mycket av de båda spelarnas suveräna servespel (49 äss för Anderson, 53 för Isner). I och med att varken Anderson eller Isner bjöd på några större misstag vid egen serve hade de två oerhört svårt att bryta spelet i det jämna femtesetet.

Kevin Anderson såg länge ut att vara den piggare av de två, och när solen hade letat sig bort från centercourten kunde han i det 50:e gamet stänga matchen. Det sista setet vann han med 26–24.

– Jag har känt John en väldigt lång tid. Han är en superkille. För att vara ärlig så har han hjälpt mig genom min karriär och haft en bra karriär själv. Jag måste gratulera honom för ett fint mästerskap och förhoppningsvis kommer han tillbaka starkare, säger Anderson.

Han blir därmed den första sydafrikanen på 97 år som spelar herrfinal i Wimbledon.

Ifrågasätter reglerna

Efter maratonmatchen riktade segraren Kevin Anderson kritik mot spelreglerna i grand slam. Alla turneringar utom US Open avgörs i ett vanligt femteset medan det i den amerikanska turneringen spelas tiebreak även i det avgörande setet.

– Jag hoppas att grand slam görs om efter det här. Att vi är ute och spelar under så lång tid är inte bra. Jag hoppas verkligen att man kollar på det här, för nu mår jag inte speciellt bra, säger han och fortsätter:

– Nu måste jag återhämta mig så mycket jag hinner inför finalen. Det kommer att ta sin tid, men samtidigt är jag i Wimbledon-final och det är en dröm.

Matchen mellan Anderson och Isner är den tredje längsta någonsin på tennisens herrsida. Den längsta matchen spelades under Wimbledon 2010. Även då var John Isner inblandad. Matchen mot fransmannen Nicolas Mahut (i förstarundan) vann Isner först efter elva timmar och fem minuter.

I finalen ställs Kevin Anderson mot vinnaren i den andra semifinalen, antingen Novak Djokovic eller Rafael Nadal.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Kevin Anderson
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

John Isner

Wimbledon