Mark Webber: ”Den bästa dagen i mitt liv”

SPORTBLADET

Red Bull-föraren ensam med två segerar i årets F1-VM

Dubbelseger i Monaco. Dubbel ledning i VM.

Red Bull fortsätter att imponera:

– Det är helt otroligt, fantastiskt. Den bästa dagen in mitt liv, säger Mark Webber.

Foto: Mark Webber gick upp i VM-ledning efter segern i Monaco.

I Barcelona hade Mark Webber ledningen från start till mål, i Monaco gjorde han om den bedriften. Mark Webber har nu varit i ledningen de senaste 144 varven och han har också klivit upp i ledningen av VM.

Han har samma poäng som VM-tvåan och teamkompisen Sebastian Vettel, men en seger mer på sitt konto.

– Detta är otroligt, detta är den bästa dagen i mitt liv, säger Mark Webber till internationell media.

Fruktansvärd utmaning

– Det är väldigt speciellt att vinna här, egentligen började det redan med kvalet i går. Den här banan är en sådan fruktansvärd utmaning, banan förändras under hela loppet. Där var bilarna som hamnat på efterkälken som vi fick köra om, säkerhetsbilen var ute och det var omstarter. Där var man tvungen att koncentrera sig hela tiden för att inte missa något i omstarten och hålla rätt temperatur i däcken. Det var verkligen en fantastisk belöning när man får vinna ett sådant lopp. Jag är enormt lättad.

I slutet hade han dessutom tur som klarade sig förbi när Jarno Trulli, Lotus och HRT:s Karun Chandhok, körde i hop. Båda bilarna var långt efter täten och Red Bulls båda bilar med Mark Webber och Sebastian Vettel skulle precis varva dem när de slog i hop:

– Teamet sa till mig att jag skulle köra om Jarno och Karun jag koncentrerade mig verkligen för man kan tappa en massa tid om man blir kvar bekom de bilarna som är något varv efter. Sedan såg jag hur Jarno bara lyfte och jag tänkte ”vad fan är det som händer”. Sedan lade han sig över Chandhok, jag fick verkligen koncentrera mig för att ta mig förbi på insidan. Jag såg hur Chandhok hade Lotusen på huvudet och det enda jag kunde tänka var ”hoppas att det inte hade hänt något”, säger Mark Webber.

Säker dubbel

– Sedan kom säkerhetsbilen ut och jag hoppades bara att den skulle köra oss i mål så att jag kunde ta det lite lugnt. Det var en säker dubbelseger.

Bakom honom körde stallkollegan Sebastian Vettel in på andra plats. Tysken som startade från plats nummer tre körde om Robert Kubica i starten och kunde sedan hålla placeringen ända in i mål och Renaultföraren Kubica slutade trea.

– Jag hade en dålig känsla innan starten, men sedan kände jag att min start var bättre än Marks och jag såg att Robert fick lite hjulspinn. Så jag chansade på insidan och den första sprinten till kurvan är inte speciellt lång men jag insåg att vi var uppe i jämnhöjd och jag kanske var lite före. Men jag ville inte satsa för mycket för att riskera att det skulle hände något mellan Mark och mig, säger Sebastian Vettel.

– Det var nyckeln till andraplatsen och jag är nöjd.

Dominerade hela helgen

Red Bull som har varit det dominerande teamet under kvalet har under de senaste två loppen också varit det dominerande teamet under racen. Mark Webber och Sebastian Vettel har nu lika många poäng i ledningen av mästerskapet.

Mark Webber ligger först – tack vare sina två segrar. Sebastian Vettel har än så länge bara en.

Nästa race körs i Turkiet den sista helgen i maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1