Truls Dæhli, Norge: Svenskorna måste överträffa sig själva

SPORTBLADET

HERNING. Jag vet inte vad det är med danskarna längre. En fjällapa är tränare för det bästa fotbollslaget, och nationens handbollstjejer stelnar av skräck bara de får se en norsk landslagströja.

Så glöm Danmark, säger jag. Det är Sverige som är den nya rivalen nu. Eller Linnea Torstenson, för att vara lite mer precis.

Ända tills det var fem minuter kvar av semifinalen mellan Sverige och Rumänien var jag säker på att de svenska tjejerna skulle förlora. Det här var deras första semifinal, och just därför. Jag satt och väntade på de personliga felen i minuterna då jämna matcher avgörs.

Men de svenska finaldebutanterna missade aldrig. De växte i de sista och avgörande minuterna.

Och Linnea Torstenson växte till en gigant.

Måste komma upp i maximal nivå

Därför är det väldigt långt i från självklart att de norska tjejerna kommer att göra samma sak med Sverige som de gjorde med Danmark. Förlusten i mellanspelet på Lillehammer var en liten indikator, de här svenska spelarna har tagit sig upp på en ny nivå, och framför allt tappar de inte huvudena längre.

De personliga felen är borta. Det har skett en grundläggande förändring i svensk damhandboll. Och så är det Linnea Torstenson, då.

Här är det massvis av kraft. Både fysiskt och mentalt.

Hon startade matchen mot Rumänien med att missa det mesta, men avslutade med att träffa på nästan allt. Jag gillar verkligen den typen av spelare som inte ger sig, som struntar i missarna och bara fortsätter. Det är sådan spelare som vinner till slut.

Därför finns det också grund för att varna för Sverige.

Norge måste komma upp på maximal nivå, som mot danskorna i går, och hur lätt är det att upprepa en sådan prestation?

Jag vet inte, men jag tror att de norska tjejerna såg Danmark inför 11 500 åskådare i en dansk hall som den optimala utmaningen, och det finns en liten risk för att en final mot Sverige inte lockar fram det samma.

Jag är optimist, och Norge är naturligtvis favoriter. Klarar de att vara lika samlade och fokuserade som mot danskorna, så måste svenskorna överträffa sig själva för att stå emot.

Men att överträffa sig själva har numera blivit vanligt för de svenska tjejerna.

Så jag säger 60–40 fördel Norge.

Inte mer.

Linnea Torstenson ska också vara med.

Truls Dæhli
[email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll