Guldlagets proffssatsning

SPORTBLADET

Ställer upp i Champions League – trots allt

Sävehof ställer trots allt upp i Champions League.

Och gör en stor proffssatsning.

– Den tredjedel av truppen som varit halvproffs ska nu bli helproffs, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

I fredags berättade Sportbladet att Sävehof hotade med att inte ställa upp i herrarnas Champions League om de skulle bli svensk mästare. Detta i protest mot det utökade antalet matcher i elitsrieen nästa år samt det faktum att Partillebohallen kanske inte godkänns som CL-arena.

Men efter finalsegern i går blir det nu snarare tvärtom – Sävehof gör en jättesatsning inför nästa säsong och Champions League.

– Nu gäller det bara att förhandla oss till så att vi kan spela ett par matcher i Partillebohallen, säger llubbdirektören Stefan Albrechtson.

Sveriges största klubb gör nu en proffssatsning som vi inte sett sedan Redbergslid i början av 2000-talet.

Sävehofs 21-mannatrupp kan delas in i tre ”nivåer” – en tredjedel är helproffs, en tredjedel halvproffs och så en tredjedel ”amatörer” (de nyuppflyttade juniorerna).

– Till nästa säsong ska halvproffsen bli helproffs för att klara av alla matcher och för att kunna köra fler träningspass. Det kommer att bli flera förmiddagsträningar, säger Albrechtson.

”Hur bra som helst”

Målet är att gå vidare från gruppspelet i Champions League, vilket ingen klubb lyckats med sedan Sävehof själva lyckades med det 2004/05 med spelare som Jonas Larholm och Kim Andersson i laget.

– Det gäller att ha lite flyt i lottningen och sedan slå de rätta lagen i gruppen för det finns alltid ett par topplag som vi inte har en chans mot.

Guldhjälten Emil Berggren är visserligen redan helproffs själv men han hyllar satsningen.

– Det är hur bra som helst. Det känns jävligt positivt. Jag behöver organsierad träning, det är lättare att träna kollektivt. Sedan blir vi ju fler som tränar mer så vi kan knappast bli sämre. Det här är ytterligare ett kliv, säger Berggren.

I början av nästa vecka avgörs det definitivt om Sverige och Sävehof får en direktplats till gruppspelet i höstens Champions League eller tvingas kvala.

– Det ser ganska ljust ut, säger Albrechtson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll