Fernando Alonso vann loppet tack vare Massa

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ferrarichefen: ”Det var ingen stallorder”

Fernando Alonso vann Tysklands GP.

Tack vare Felipe Massa.

Teamet gav honom order om att släppa förbi den dubble världsmästaren.

Omkörningen när Alonso passerade Massa har redan blivit mycket omtvistad.
Foto: AFP
Omkörningen när Alonso passerade Massa har redan blivit mycket omtvistad.

Felipe Massa tog ledningen vid starten av Tysklands GP. Han körde förbi Sebastian Vettel, Red Bull, som hade pole när tysken stängde Ferraris Fernando Alonso. Sedan körde de båda Ferraribilarna i från i täten, Felipe Massa låg före Fernando Alonso.

Men även om båda förarna var ungefär lika snabba och det inte var några direkta dueller så bytte förarna plats i slutet av loppet, på direkt order av Ferrari. Detta trots att teamorder är förbjudet inom Formel 1:

– Fernando är snabbare än vad du är, bekräfta att du har förstått meddelandet, sa Massas tävlingsingenjör Rob Smedley.

Det var på det 48:e varvet.

Alonso passerade stallkamraten

Ett varv senare körde Fernando Alonso om Felipe Massa på rakan efter kurva sex.

Därefter tackade Rob Smedley Massa över radion.

– Jag vet inte vad som hände med Felipe, i utgången av kurva sex så blev han plötsligt långsammare och jag kunde köra om honom. Jag försökte komma förbi där för det är det enda stället på banan som det går att köra om, säger Fernando Alonso.

– Sedan var det 15–20 varv kvar och jag fick köra om ett antal varvade bilar och det kan vara lite riskabelt. Det är inte enkelt.

Under presskonferensen var Fernando Alonso helt oförstående när han fick frågor om den uppenbara teamordern:

– Ibland är du snabb, i bland är du långsam. Det beror lite på däcken. Ibland var Felipe snabbare än vad jag var. De är svårt att göra någon bedömning av vem som var snabbast, säger Fernando Alonso.

– Det är tydligt att vi gjort en riktigt bra helg, vi var båda i topp tre under kvalet och topp två på racet. Dessutom har vi förbättrat bilen och jag hoppas att vi kan ha en liknande utdelning i Ungern om en vecka.

”Ingen stallorder”

Inte heller stallchefen Stefano Domenicali ville svara på några frågor när det gällde teamordern. Han sprang i slalom kring reportrarna efter racet och efter flera försök fick till slut tyska RTL en kommentar:

– Det var absolut ingen stallorder, det viktigaste för oss är vi att vi var etta och tvåa, säger Stefano Domenicali.

För Ferrari var detta den första dubbelsegern sedan Frankrikes GP 2008 och det var den första segern sedan premiären i Bahrain tidigare i år. Även den gången var det Fernando Alonso som vann och han är fortfarande femma i VM. Han är nu bara 34 poäng bakom ledande Lewis Hamilton, McLaren. Sebastian Vettel, Red Bull som startade från pole slutade trea.

– Jag tycker att det viktigaste med den här segern var att jag kände att jag trivs i bilen igen, den verkar verkligen fungera bra och vid sedan av poängen så är det viktigt att vi hela tiden har förbättrat oss under de senaste två tre tävlingarna och vi visar att vi kan vara med och slåss om segern, säger Fernando Alonso som har kört mycket starkt under hela helgen i Tyskland.

– Nu ska vi fortsätta att trycka på och försöka ta lika många poäng i Ungern om en vecka. Samtidigt måste vi behålla lugnet, för detta är bara första steget i jakten på vårt mål.

Det är precis som förut att vinna VM.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN