Kravet: ”OS ska vara gratis i tv”

Reporter: Sara Fridholm

Publicerad:
Uppdaterad:

23 förbundsordföranden skriver i dag på DN-debatt

Lag Norberg, Mats Sundin och Peter Forsberg, J-O Waldner och Ara Abrahamian.
Foto: JIMMY WIXSTRÖM/BILDBYRÅN
Lag Norberg, Mats Sundin och Peter Forsberg, J-O Waldner och Ara Abrahamian.

I DN-debatt i dag vädjar 23 förbundsordförande för fria OS-sändningar i TV.

MTG har köpt rättigheterna till OS 2014 i Sochi och i Rio de Janeiro 2016.

Svenska folket måste kunna följa Olympiska spelen gratis, skriver de.

I OS är alla medaljer lika mycket värda. Man räknar hur många medaljer Sverige får, spelar ingen roll om det är curling, bordtennis eller friidrott. I dag skriver 23 förbundsordförande på DN-debatt att de är rädda att man missar idrotter som inte är så stora, om MTG tar över rättigheterna av OS-sändningar. Att svenska folket måste kunna följa olympiska spelen gratis.

Mycket uppmärksamhet

Lag Norberg i curling har blivit ett begrepp i Sverige efter två OS-guld. Jan-Ove Waldner fick visa upp sin storhet när han tog OS-guld 1992. Ara Abrahamian blev en nationalhjälte när han lämnade sin bronsmedalj under Peking-OS 2008. Det är exempel på sporter som fått stor uppmärksamhet under ett olympiskt spel. Nu tror förbundsordföranden att många går miste om de mindre idrotterna, om de går i betal-kanaler.

Sändas i fri TV

”Under OS lär vi oss namnet på artister som vi aldrig skulle lära känna, om vi inte alla såg dem i tv. De många idrotterna får sin plats och inspirerar barn och ungdomar som ännu inte har valt en idrott för livet.

Nu är detta hotat. MTG har förvärvat de svenska sändningsrättigheterna till de Olympiska vinterspelen i Sochi 2014 och sommarspelen i Rio de Janeiro 2016.

MTG kan erbjuda 12 svenska tv-kanaler. Det kan naturligtvis innebära att det blir mer OS-sändningar än någonsin. I bästa fall ännu mer också från smalare idrotter. MTG har inte bara betal-tv-kanaler i sin portfölj, utan även fri tv som når ut till i princip hela Sverige. Evenemangen skulle därmed kunna bli tillgängliga för många.”

Publicerad: