Blake ska chocka Bolt på 200 – igen

SPORTBLADET

I kväll 21.55 ska de under drömgränsen

1 av 2 | Foto: Usain Bolt är favorit att vinna sitt andra OS-guld i London i kvällens 200-meterslopp.

LONDON. Usain Bolt är mer hotad på 200 meter än han var på 100.

Det är alla experter eniga om.

– Ja, det här kan bli en rysare. Det kan till och med bli en tid under nitton sekunder, säger svenske sprinttränaren Håkan Andersson.

På 100 meter hade Bolts landsman och träningskompis Yohan Blake aldrig varit i närheten av Usain Bolts bästa tider.

Så när Bolt sprang som bara han kan, så var Blake chanslös.

Men på 200 meter är det en helt annan historia.

Yohan Blake chockade en hel värld när han sprang på 19,26 i Diamond League-finalen i Bryssel i september förra året.

Trots en bedrövlig reaktionstid och en svag kurva, stannade klockan på världens näst bästa tid någonsin.

– Och hade han haft en normal reaktionstid hade det blivit världsrekord, säger Håkan Andersson.

Bolt chockad

Det loppet gjorde Yohan Blake till världsetta på 200 meter säsongen 2011 och Usain Bolt fick nöja sig med andraplatsen med sin segertid på 19.40 från VM-finalen i Daegu.

Till och med Usain Bolt var chockad över Blakes tid i Bryssel.

– Ja, det var jag också. Jag tyckte han var en för dålig kurvlöpare för sådana tider. Jag sa till och med till honom att ta det lugnt i kurvan innan loppet, säger Bolt idag.

Det var precis vad Blake gjorde också. Han hade en usel reaktionstid på 0.269 sekunder och sprang första hundra på 10.14, vilket var 22 hundradelar långsammare än Bolts världsrekordlopp i Berlin 2009. Men sista hundra var de i särklass snabbaste som någonsin sprungits på 200 meter - 9.12.

Därför är utgången i dagens OS-final långt ifrån given.

– Det mesta talar för Bolt, men kan Blake plocka fram något liknande som i Bryssel är det inte omöjligt att vi får se en tid under nitton sekunder, säger Håkan Andersson.

Usain Bolt och Yohan Blake har mötts en gång den här säsongen - och då vann Blake på 19.80 mot Bolts 19.82.

”200 meter är MIN gren”

Det var Usain Bolts första förlust i ett avgörande 200-meterslopp på fem år.

Och den sved mer än förlusten på 100 meter i samma jamaicanska mästerskap.

200 meter var Usain Bolts första kärlek och den gren där han blev rekordung juniorvärldsmästare redan som 15-åring.

– Det är MIN gren och den jag försökt utveckla till perfektion. Jag kommer inte låta någon slå mig där, sa Bolt inför den här säsongen bara för att åka på däng direkt.

Nu är han naturligtvis favorit i kvällens final i London. Bolts kurvlöpning är i särklass och han är den enda i världen som klarat första hundra kurvmeterna på under tio blankt i ett 200-meterslopp.

Men det kan bli ett historiskt lopp om Blake får den start han inte fick i Bryssel och är lika sprintuthållig som han var i Paris.

Lägg ihop Usain Bolts första hundra meter i Berlin och Bolts sista hundra i Bryssel och tiden blir 19.04.

Det pekar på att klockan definitivt kan krypa under 19 sekunder blankt i kväll.

Här avgörs loppet

Starten: Här gäller det att få en riktigt bra reaktionstid, helst ner emot 0,15 från det att skottet går. En svag reaktion är ren gratistid som är otroligt onödig att ge bort.

*Duellen: Yohan Blake hade en usel reaktionstid, 0,269, i sitt 19,26-lopp men är normalt sett snäppet vassare än Bolt de absolut första stegen där hans långa ben innebär vissa problem.

Accelerationsfasen, 0-40 meter: Det är svårare att accelerera i kurvan än på rak bana. För att minimera sidledskrafterna som uppstår ställer man blocket i sådan vinkel att de första 6-8 meterna blir i princip raka. Annars är det likt 100 meter fokus på att ligga på med överkroppen framåt och driva på.

*Duellen: Här är det otroligt jämnt löparna emellan. Usain Bolt är en mer naturlig kurvlöpare än Blake som är mer skolad för 100-meterslöpare

Utgången av kurvan, 80-120 meter: Från accelerationsfasen och hit har allt handlat om att behålla en avslappnad toppfartslöpning. Ut ur kurvan handlar det om att trycka till lite extra och få med sig all fart ut på upploppet.

*Duellen: När löparna kommit halvvägs är det mest sannolika att Bolt har en knapp ledning. Nu handlar allt om hur Yohan Blake agerar i det här läget. På de jamaicanska uttagningarna fick han en bra utgång ur kurvan och sprang sedan om Bolt.

Avslutningen: Sista biten av loppet handlar om att "hålla formen", det vill säga hålla tekniken i löpningen och inte spänna bort kraften. I löpningen strävar man efter ett högt knälyft och en så snabb frekvens som mjölksyran tillåter. I ett jämnt lopp kan sedan fällningen bli helt avgörande.

*Duellen: En formtoppad Usain Bolt har aldrig varit pressad på 200 meter, frågan är hur kommer han att reagera om Blake är på jakt? Det kan mycket väl bli ett race hela vägen fram till mållinjen där kampen står mellan Blakes otroliga frekvens och Bolts jättekliv.

Vem som vinner? Ingen aning.

Vad tiden blir? Overkligt snabb!

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS