"Jag förstår dem"

SPORTBLADET

Schweiziske kaptenen inte överraskad över protesten

Foto: Millimeterkampen Nicola Spirig korsar mållinjen 0,009 sekunder före Lisa Nordén.

Lisa Nordén missade OS-guldet i triathlon efter en dramatisk målfotogranskning.

Nu överklagar SOK och förbundet till CAS för att dela guldet.

Ett beslut som får stöd – från Schweiz förbundskapten.

– Jag kan förstå att vi är i den här situationen, säger Iwan Schuwey till Sportbladet.

Ett målfoto och flera frågor, SOK och Triathlonförbundet överklagar nu Lisa Nordéns OS-silver och vill förvandla det till ett delat OS-guld med schweiziska Nicola Spirig.

I kväll ska ärendet behandlas i idrottens skiljedomstol (CAS) för att reda ut om Internationella triathlonförbundet (ITU) tolkat målfotot enligt gällande regler.

Förstår överklagan

När Sportbladet får tag på Schweiz förbundskapten Iwan Schuwey har han nyligen blivit informerad om överklagan och ställt in sig på att närvara vid CAS förhandlingar under kvällen.

– Det enda jag kan säga är att vi hade det är loppet och att målgången var extremt jämn. Efteråt hade jag snack med min svenska kollega (Thomas Wiker) och han kom till mig och sa att "jag har sett bilderna och det är klart att Nicola är någon centimeter före". Så för mig var det tydligt att Nicola vann, men att det var extremt jämnt, säger han och fortsätter:

– Efter loppet hade jag också ett snack med de ansvariga på ITU och de sa att "vi var tvungna att kolla noga på bilden men beslutet har tagits och det är det som gäller". Men nu är det en pågående historia och vi får se vad som händer, säger Schuwey

Varför tror du svenskarna har överklagat?

– Det är fruktansvärt jämnt, det är därför de överklagar. Det handlar om centimeter och om du ser på bilden kan du säga "ok den aktive är före, eller den andre är före, vem lutar sig bakåt och vem gör det inte?". Det är anledningen och jag kan förstå det.

Du förstår det?

– Ja så klart, jag kan förstå att vi är i den här situationen nu.

Vad sa Nicola när du berättade för henne om överklagan?

– Hon bara noterade det och vi går nu vidare med det i de olympiska instanserna.

Vad gör ni om CAS bestämmer sig för att dela guldet?

– Jag vet inte, vi måste kolla lite saker först. Jag vet inte ens om det är möjligt att göra enligt reglerna. Sådant måste vi och förbundet kolla upp innan mötet.

Enligt överklagan kan hon inte förlora guldet, känns det skönt?

– Ja exakt, det ger så klart mer självförtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS