Chocken: Helena Ekholm lägger av

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

27-åringen avslutar karriären

Helena Ekholm slutar med skidskytte.

Söndagens VM-masstart blir 27-åringens sista mästerskapslopp.

– Jag har tyvärr inte den hundraprocentiga motivationen som krävs för att satsa vidare mot OS 2014, skriver Ekholm på sin hemsida.

Efter Magdalena Forsberg och Anna Carin Zidek tog Helena Ekholm över tronen i svenskt skidskytte. Men nu, bara 27 år gammal, väljer Ekholm att sluta.

”Taget från hjärtat”

Skidskyttestjärnan tillkännager själv beslutet på sin hemsida.

”Imorgon kommer jag att köra min sista stora mästerskapsdistans. Masstarten här i Ruhpolding blir således mitt 30:e och sista VM-lopp.
Att avsluta min karriär efter denna säsong är ett beslut som växt fram och mognat under väldigt lång tid. Beslutet har egentligen ingenting med resultat att göra utan är taget från hjärtat. Jag känner att det är dags att gå vidare mot nya mål i livet. Jag har tyvärr inte den hundraprocentiga motivationen som krävs för att satsa vidare mot OS 2014”, skriver Ekholm.

Efter sig lämnar hon sedan ett enormt tomrum i svenskt skidskytte. En tydlig arvtagerska saknas och frågan är hur sportens framtid nu ser ut?

– Helena Ekholm har betytt mycket för svenskt skidskytte. Vi alla inom sporten tackar henne för hennes fina insatser och önskar henne lycka till när hon nu tar ett nytt steg i sitt liv, säger Svenska Skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin.

Ekholm har varit den solklara svenska stjärnan med en totalseger i världscupen samt två tunga utmärkelser i Bragdguldet och Jerringpriset.

”Bästa åren i mitt liv”

”Mina sju tävlingssäsonger i landslagsdräkten har varit de bästa åren i mitt liv och jag skulle inte vilja byta de mot något annat i världen”, skriver Ekholm och fortsätter:

”När jag ser tillbaka på min karriär så ser jag mest bara alla bra tävlingar som inbringat 8 VM-medaljer, 11 individuella VC-segrar och 3 VC-segrar i stafett. Men det absolut största jag upplevt under dessa år är segern i den totala världscupen 08/09! Där kan vi snacka om glädjerus!”

27-åringen kör nu söndagens masstart, världscuptävlingarna i Ryssland och reser sedan till Sollefteå för SM om två veckor.

– Helena har en stor talang, stark vilja och är en mycket seriös person. Det har gett henne en enastående karriär. Hon har varit en ledande tillgång i vårt landslag de senaste fem åren. Jag känner henne så väl så jag vet att hennes beslut är väl genomtänkt och att hon kommer att finna nya utmaningar och ha framgång i livet, säger förbundskapten Staffan Eklund till förbundets hemsida.

Ekholm avslutar meddelandet på sin hemsida med en hälsning till alla TV-tittare.

”Och naturligtvis ett stort tack till alla er som följer mig här och i teverutan! Alla lyckönskningar, peppningar och gratulationer genom åren gör mig varm i hjärtat. Men det är inte slut riktigt än, imorgon kör jag som sagt masstart och jag kör självklart för medalj, hoppas ni håller tummarna!”

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte