Damallsvenskan i fotboll

Kollmats mardröm: Dubbla självmål och hjärnskakning

Kopparbergs/Göteborg tappar i täten efter missarna

avKristoffer Bergström

Det måste vara hela årets mest olyckliga insats i svensk elitfotboll.

Mot Hammarby gjorde Beata Kollmats två självmål som grusade Kopparbergs/Göteborgs guldchanser.

Sedan nickade lagkaptenen en boll så olyckligt att hon fick hjärnskakning.

En fullständig mardröm. En nattsvart insats.

Det går knappt att beskriva kedjan av bedrövelser som Beata Kollmats radade upp med mildare ord utan att ljuga. Kopparbergs/Göteborgs lagkapten var i princip ohotad när hon missförstod sin målvakt och rullade bollen i eget mål 53 sekunder in på mötet med Hammarby.

70 minuter in i matchen, när laget jagade kvittering, styrde mittbacken in Emma Janssons skott i eget mål till 2–0 för Hammarby.

Och en kvart senare, när Kollmats flyttat upp för att vinna bollar i luften, nickade hon en lyra från lagkamraten Catrine Johansson. Träffen såg inte ut att ta illa, några sekunder gick, sedan vacklade 26-åringen till och damp ner i konstgräset

Det krävdes bår för att få henne av planen, där Hammarby höll undan och vann med 2–1, vilket rejält försämrade Göteborgs chanser att vinna SM-guld.

”Det har låst sig fullständigt”

När matchen blåstes av var gästerna ursinniga, besvikna och förvånade.

– Det är en miss mellan mig och Bea. Jag kunde ha varit tydligare och visat var jag vill ha bollen, men det är ett jävla pissmål, säger målvakten Jennifer Falk.

– Det är en bisarr situation, säger den assisterande tränaren Jörgen Ericson.

– Tjejerna har aldrig varit i närheten av den här situationen. De ha fått mycket media, tänk om det blir guld, men det har låst sig fullständigt, fyller tränaren Marcus Lantz i.

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Hon som råkat hamna i centrum kunde inte svara, för hon låg knappt kontaktbar på en bår i spelargången. Kopparbergs/Göteborg hade ingen läkare på plats så Hammarbys Anna Reitberger Marinko ryckte in och vårdade motståndarnas kapten.

Lagläkaren säger att Kollmats omöjligen kan spela nästa omgång. Kanske krävs längre vila än så.

– Beata har gått en ordentlig hjärnskakning. Hon fick bollen i huvudet rakt uppifrån, föll ihop och blev snabbt påverkad. Inte helt medvetslös men näst intill. Hon svarade på tilltal när vi tittade på henne några sekunder efter att vi kom in på planen. Sedan har hon varit trött och hon har haft ont i huvudet. Inga bortfall som jag hittat hittills, men en ordentlig hjärnskakning, ja, säger Reitberger Marinko.

Storseger för Linköping

Vad tyder det på att det dröjer fem sekunder från nicken till att hon faller ihop?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Men det tar en liten stund för hjärnan att märka att den har fått en smäll.

Beata Kollmats följde med laget hem till Göteborg där nya undersökningar väntar.

– Hon mår inte så bra, så vi ska se till att hon inte somnar, säger Lantz på telefon.

Det spelades allsvenskt på två till arenor under lördagen. I piskande och hällande regn rann siffrorna iväg för Linköping mot Kalmar. Lina Hurtig och Kosovare Asllani gjorde två mål vardera i LFC:s 9–1-seger. Mittenmötet Växjö–Eskilstuna blev 2–0 sedan Anna Avnegård och Jelena Cankovic gjort målen.