Tvingas åka – mot sin egen vilja

Tour de Ski på väg mot fiasko: Kommer försvaga konceptet

Reporter: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Tour de Ski har förvandlats från en skidfest till en reservtävling.

Nu tvingar Norge stora delar av sin trupp att ställa upp i premiären – men det är fortfarande osäkert hur många som kommer avsluta tävlingarna.

– Några har signalerat att de tycker att de redan åkt för många tävlingar och kanske inte vill åka men alla kommer köra de tre första etapperna i Lenzerheide, säger Norges damtränare Roar Hjelmeset till NRK.

Heidi Weng och Ragnhild Haga.
Foto: TT
Heidi Weng och Ragnhild Haga.

Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Ebba Andersson står över, Stina Nilsson är osäker och Calle Halfvarsson har i sista stund ändrat sig och vill köra. Det är knappast så att Tour de Ski är de svenska skidstjärnornas första prioritet OS-året 2018.

Kan hoppa av efter premiären

Samma sak gäller i Norge där Marit Björgen och Johannes Kläbo aviserat att de inte kommer till start i Touren som inleds den 30 december. Fler har velat avstå, som Heidi Weng, men nu säger Norges landslagstränare Roar Hjelmeset att alla damer utom Björgen ska stå på startlinjen.

– Den här säsongen har vi sagt att vi vill se så många som möjligt av de bästa i samma tävlingar så många gånger som möjligt. Detta för att kunna göra en rättvis uttagning till OS, säger Hjelmeset till NRK.

Landslagsledningens beslut innebär att de inledande tävlingarna i Touren blir viktiga OS-uttagningar för Norge.

– Några har signalerat att de tycker att de redan åkt för många tävlingar och kanske inte vill åka men alla kommer köra de tre första etapperna i Lenzerheide. De som vill åka sprint i OS bör kanske också åka sprinten i Oberstdorf. Efter det blir det individuella värderingar, säger Hjelmeset.

”Blir en sämre produkt”

Det är med andra ord osäkert hur många, om ens någon, från det norska laget som sedan kommer köra hela Touren till målgången i Val di Fiemme den 7 januari.

Tour de Ski blir i år med andra ord en tävling där de bästa åkarna står över och nästan uteslutande de som behöver träning, eller tvingas kämpa om en OS plats, dyker upp. Utvecklingen mötte redan häromveckan kritik från ordföranden för Internationella skidförbundets längdåkningskommitté Vegard Ulvang.

– Tour de Ski är en viktig tävling. Om inte de bästa är med över tid kommer det försvaga konceptet. Det är inget jag är glad över. Det blir en sämre produkt utan de bästa, sa Ulvang till VG den 12 december.

På torsdag presenteras landslagstrupperna till tävlingen.

Publicerad: