Attacken mot svenske dopningsexperten

SPORTBLADET

”Han snackar med röven”

Dopningsexperten Bengt Saltin sade till TT att han tror att många medaljörer i OS kommer att vara dopade.

Det satte fyr på flera norska idrottare.

– Han snackar med röven, säger roddaren Olaf Tufte till Verdens Gang.

Foto: Bengt Saltin.

Bengt Saltin dömde tidigare i veckan ut antidopningsbyrån Wadas epo-tester och sade att han förväntar sig att många medaljörer i uthållighetsgrenar kommer att vara dopade i Peking. Hans uttalande blev en riktig brandfackla i Norge där roddaren Olaf Tufte och kanotisten Eirik Verås Larsen, båda regerande olympiska mästare, reagerade häftigt.

– Han snackar med röven. Han får gärna komma hit och testa oss. Här är två killar som har tagit mästerskapsmedaljer i tio år. Ingen av oss har varit i närheten av att ens lukta på epo, säger Tufte till Verdens Gang.

”Orättvis stämpel”

– Bengt Saltin har genom historien uttalat sig väldigt skarpt när han har uttalat sig. Jag håller inte alls med honom nu, säger Verås Larsen.

Antalet idrottare som anklagades för epo-dopning minskade med två tredjedelar mellan 2003 och 2006. Bengt Saltin menar att Wadas tester är för dåliga och släpper igenom många misstänkta fall.

– Man måste ha tagit ganska mycket epo för att åka fast. Dessutom måste man ha tagit det ganska nära inpå för att urintestet ska ge utslag. Man kan få stora resultat genom att använda epo i mindre doser, sade Saltin i måndags.

– Man får en orättvis stämpel på sig även om man inte har ätit något annat än sockerbitar. Det är jävligt tråkigt, säger Tufte.