Läge för Elfsborg att ta ledningen – och behålla den

SPORTBLADET

TRELLEBORG. Topplagen darrar.

Kom guldfrossan tidigt i år eller är det bara det vanliga?

Att Sverige inte har ett riktigt bra klubblag i år heller.

När Helsingborg och Hammarby förlorar i samma omgång som Kalmar och AIK spelar oavgjort är Elfsborg den store vinnaren. Men det är ju boråsarna än så länge bara i teorin eftersom deras match mot Malmö blev inställd. En överraskande Malmöseger och ingenting har egentligen hänt i toppstriden.

Att Kalmar spelar 2–2 hemma mot Örebro är visserligen förvånande sett till Kalmars tidigare förmåga göra målen som behövs, men ser man till att serieledaren nu släppt in 13 mål i de sex senaste allsvenska matcherna vore det ju osannolikt om det inte blev en och annan poängförlust då och då.

Saknaden av Santin märks

Nanne Bergstrand pratar om strukturella problem och visst, det är naturligtvis inte lätt att gå ifrån att vara ett safety first-lag till att bli Smålands Brasilien med vild offensiv som huvudsaklig filosofi.

Det kan fungera ett tag och har väl fungerat oväntat länge för Kalmar men när det inte flyter på så bra att motståndaren bara får inrikta sig på defensivspel märks avsaknaden av César Santins individuella kreativitet och den prioriterade offensivens försvagning av lagets totala försvarsspel.

Två mål ska räcka för seger

I Stockholm sa Tony Gustavsson till mig att om hans Hammarby gör två mål på Söderstadion mot Gais ska det räcka till seger. Jag håller med. Precis som jag tycker att två mål för Kalmar hemma mot Örebro också ska räcka till seger.

Men Gais vann till slut rättvist och Örebro har tillräckligt med bra spelare för att spela jämnt med vilket lag som helst i allsvenskan.

Ljungskile är förmodligen ett av världens tråkigaste lag att spela mot. Tror aldrig att jag sett ett lag använda sig av spelfördröjande på ett så utstuderat genomtänkt vis, inte för att vinna tid för att behålla eventuella poäng, utan mest för att skapa frustration hos motståndarna.

Helsingborg gick på det och då kan man inte göra annat än att gratulera Ljungskile till tre poäng som väcker förhoppningar om att det absolut mest nedflyttningstippade laget till och med kan klara sig kvar utan kval.

Norrköping helt osammanhängande

Det gör inte Norrköping. Trelleborg skulle vunnit med åtminstone tre–fyra mål men matchvinnaren Erik Sundin brände två frilägen från en meter med svaga bredsidor rakt på målvakten Nuredin Bakiu. Fredrik Jensen hade tomt mål men blev den förste jag sett i ett sånt friläge skjuta bollen rakt bakåt och ut mot planen i stället för den enkla petningen in i motståndarburen.

Vet inte heller om jag sett ett lag så osammanhängande som Norrköpings? När laget anföll stannade fyrbackslinjen långt nere och när anfallen stoppades stannade mittfältet uppe i anfallsposition. Ytorna att jobba i för Trelleborg blev hela tiden enorma.

Defensive mittfältaren Richard Spong var den ende som något så när ofta hamnade i rätt positioner mellan anfall och försvar men han stod där ensam i mitten utan möjlighet att störa trelleborgarna det minsta.

Norrköping hade kunnat ge sig själv chansen att haka på ett tag till men spelade bort den med noll inställning.

Elfsborg har chansen

Om Elfsborg utnyttjar sitt läge återstår att se. Men med Anders Svensson, Ishizaki. Lasse Nilsson, Avdic, Bajrami, Bella och ett försvar så stabilt att nya hemmaarenan numera kallas för Borås fästning har man naturligtvis kapacitet för att ta över Kalmars ledarroll och behålla den säsongen ut.