– SÅ MÅSTE REGLERNA ÄNDRAS

Publicerad:
Uppdaterad:

Frank Andersson vill rädda brottningen: Helt galet nu

Foto: Sanna Sjösvärd
Vill ha en förändring ”Jag tror inte ens domarna förstår dagens regler”, säger Frank Andersson.

År 776 före Kristus hölls tävlingar i Olympia, Grekland.

Brottning var en av de viktigaste grenarna och den idrott som avslutade den mest prestigefulla tävlingen, femkampen.

Tre årtusenden senare är platsen i OS hotad när IOK efter Ara Abrahamianskandalen åter ser över brottningen.

En av brottningens största profiler någonsin vill ändra på reglerna och försöka rädda sporten.

Sportbladets granskning av brottningen avslutas med en exklusiv intervju med Frank Andersson, 52.

Kanske är det dags för en comeback.

Inte på brottarmattan, men direkt vid sidan om den.

Frank Andersson, 52, vill rädda brottningen.

– Vi måste ändra på reglerna. Nu måste man ju vara raketforskare för att hänga med.

– Vilka har du pratat med? undrar amerikanske landslagstränaren Steve Fraser i andra änden av telefonluren.

– Ett 30-tal brottare och ledare. I går åt jag lunch med Frank And...

– Frankie?! utbrister Fraser. Har du träffat Frank? Hur är det med honom?

Samtalet återupprepar sig flera gånger när Sportbladet pratar med brottare eller ledare, oavsett om de är från Ryssland, Tyskland eller Sverige.

Bara Alexander Karelin kan mäta sig med stjärnstatusen som Frank Andersson hade och delvis fortfarande har inom brottningen.

– Om jag ringer ner till Filahögkvarteret så tror jag att jag skulle få audiens ganska snabbt hos Martinetti, säger Frank Andersson. Han skulle lyssna på mig.

Under lunchen på en restaurang i centrala Stockholm avbryts intervjun vid ett par tillfällen när människor kommer fram för att hälsa på brottarlegendaren.

”Fullständig kris”

Men det visar sig främst bero på att Andersson ett par dagar senare ska vara med och inviga sitt senaste projekt, ett nytt vodkamärke, på Café Opera.

Ett par veckor tidigare har 52-åringen blivit pappa för tredje gången. Andersson gnuggar ögonen efter en natt med dottern Montana mot axeln.

Men så fort vi på allvar börjar prata om dagens brottning blixtrar det till i hans ögon. Han viftar engagerat på armarna och talar med intensitet.

Det stora glaset med mjölk bredvid 52-åringens tallrik med pasta är flera gånger i farozonen.

– För fyra år sedan efter Aten-OS var det kris. Och med de här nya reglerna så blir det fullständig kris. Jag förstår ingenting. Jag tror inte ens domarna förstår. Nu måste man ju vara raketforskare för att hänga med.

Den trefaldige världsmästaren vänder sig främst mot de nya regler som innebär att de tävlande efter en minuts brottning döms ner i parterr. Om ingen av brottarna lyckas ta någon teknisk poäng så vinns ronden med bonuspoäng av den som sist försvarar sitt parterrunderläge.

Den som vinner två av de tre ronderna tar hem matchen, oavsett totalpoängen.

– Alltså, det är så jävla dumt att jag knappt finner ord. Många vinner matcher utan att ha tagit en enda teknisk poäng. Det är ju till och med så att brottare som tagit fler tekniska poäng förlorar. Jag tycker det är helt galet.

Idé om lösning

Hur vill du ha det?

– Jag vill ha tillbaka en längre matchtid, tre gånger tre minuter, så att även konditionen blir avgörande. En eller två poäng för olika kast eller neddragningar. Två varningar för passivitet och du är diskad. Den som har flest poäng vinner, punkt slut.

Brottningen tvingades korta ner matcherna för att behålla platsen i OS-programmet.

– OS i dag är ju bara ett jäkla ekonomiskt jippo. Det är inte idrott längre när sporterna görs om på det här sättet.

– Det behöver komma in mer pengar i brottningen. Men då måste de som håller i det förstå vad själva sporten går ut på.

Och självklart har Frank Andersson en egen idé.

– Om Fila (internationella brottningsförbundet) inte vill ändra tillbaka reglerna på en gång så skulle man kunna ha ett pilotprojekt för att testa.

– Jag har diskuterat det här med ganska många som tycker det är sunda åsikter. Vi skulle kunna ha serie med brottargalor med de bästa brottarna från ett mindre antal stora brottarländer. Det finns intresserade sponsorer som kan skjuta till medel till prispengar för att öka intresset publikt och medialt.

– Jag skulle prata med mina gamla brottarkompisar. Många har positioner i sina förbund. De är villiga att förändra för att rädda vår sport. Annars tror jag inte vi är en olympisk idrott om några år. Det är något som måste ske ganska snart.

”Allt till salu”

Hur reagerade du på Abrahamians förlust i OS-semifinalen?

– Jag blev förbannad. Ara blev helt bortdömd mot italienaren. Han borde vunnit. Han var den mest aktive av brottarna.

– Allting är uppenbart till salu. Men det beror på att reglerna har blivit sådana att det är väldigt mycket upp till domarna att avgöra vem som vinner, säger Frank.

Hur var det på din tid?

– Det hände att brottare åkte på konstiga bortdömningar där man misstänkte att domarna blivit mutade.

Blev du erbjuden några pengar någon gång?

– Inte för att förlora. Mitt facit talar för sig själv. Jag gick till tolv finaler i EM och VM. För mig var det otänkbart att träna så hårt och sedan vara beredd att sälja sig. De visste att det var iskallt för mig.

– Däremot kunde jag möta någon som inte hade någon chans att avancera vidare i tävlingen och som då sa till mig: ”Du har en viktig final, jag kan lägga mig för dig så slipper du brottas i nio minuter”. De var beredda att göra det för 1000 dollar. Det hände vid ett par tillfällen. Men jag nappade inte.

Vad tycker du fajten mellan Svenska Brottningsförbundet och Abrahamian mot Fila?

– De gör helt rätt som tar striden. Jag hoppas bara att de inte går med på några kompromisser. De måste köra hela vägen och försöka störta några. Reglerna måste ändras och det måste komma in nytt folk, säger Frank Andersson.

– Med Pelle Svensson hade vi någon som kunde påverka och ta tillvara nordiska intressen i Fila. Jag tror inte att det som hände kring Ara hade hänt om Pelle varit kvar.

Publicerad: