Stjärnor – både under och efter karriären

SPORTBLADET

Guldmedaljörerna från 1980 har lyckats i det civila

Foto: Johan Harmenberg, Pär Arvidsson och Bengt Baron lyckades alla tre alldeles utmärkt i sina civila karriärer.

Tre stjärnor – både under och efter idrottskarriären.

Sveriges guldmedaljörer i OS 1980 har lyckats även efter tiden i rampljuset och skaffat sig toppjobb.

Simmarna Pär Arvidsson (100 m fjäril) och Bengt Baron (100 m ryggsim) samt Johan Harmenberg, fäktning, bärgade Sveriges tre guldmedaljer vid de olympiska spelen i Moskva 1980.

Arvidsson slutade ”bara” sjua på 200 m fjäril, konstaterade att han missat toppformen – men slog till på halva distansen och tog guld efter en hundradelsrysare mot Roger Pyttel, Östtyskland.

Baron slog nytt världsårsbästa i finalen och var 46 hundradelar före tvåan Viktor Kuznetzov, Ryssland.

Harmenberg kunde vinna värjfäktningsguldet med minsta möjliga marginal (i tre av finalmatcherna vann han med en enda stöts marginal).

Tre vinnare – på idrottsplanen.

Blev framgångsrika

Men där vissa idrottare har problem att anpassa sig till livet efter karriären hade de tre guldmedaljörerna även vägen till ett ”normalt” liv utstakad.

Pär Arvidsson, i dag 48 år, har examen ”Bachelor of Arts degree” från Berkeley, Kalifornien, USA, samt en MBA (Masters of Business Administration) från Harvard Business School. Han har grundat ett flertal framgångsrika bolag och är i dag styrelsemedlem i en ledande leverantör av innovativa tjänster för mobiltelefoner.

Bengt Baron, i dag 46 år, har av upplevelsebolaget 100/oktan röstats fram till den som lyckats bäst med karriärväxlingen efter elitidrotten. Han vann med knapp marginal före ishockeyspelaren Börje Salming som utnyttjat sitt varumärke till bland annat underkläder.

Baron har sedan 2004 varit koncernchef och vd för Vin&Sprit, men lämnar sin post den 31 oktober i år och det är i skrivande stund oklart vad hans nästa uppgift blir.

Johan Harmenberg, i dag 53 år, är utbildad läkare och har efter idrottskarriären gjort karriär inom läkemedelsindustrin med topposter inom flera stora bolag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS