Skadade Olsson bär den svenska fanan

SPORTBLADET

Bär fanan vid OS-invigningen i dag

Christian Olsson kommer att bära den svenska fanan vid fredagskvällens OS-invigning i Peking.

– Att få delta i något så stort är få förunnat och en ära, säger Olsson.

Foto: Christian Olsson bar fanan under OS-invigningen.

Den skadade trestegshopparen får äran trots att han själv inte kan tävla under de olympiska spelen i Kina. Christian Olsson slog upp en skada i baksidan av sitt sargade högerlår vid DN-galan den 22 juli och fick lämna återbud till OS. Den till synes kroniska skadan gjorde att Olsson då sade att han trodde att karriären kunde vara över.

– Men jag har inte tagit några beslut och det kommer nog att dröja innan jag gör det, säger han nu på plats i Peking.

Christian Olsson, 28, deltog i sitt första OS redan i Sydney 2000 och vann guld vid spelen i Aten för fyra år sedan. Han har också vunnit allt som en friidrottare kan vinna: EM, VM, inne-EM, inne-VM och Golden league.

Svårt hitta fanbärare

Trots de enorma framgångarna har han aldrig vunnit några av svensk idrotts största utmärkelser, som Jerringpriset eller Bragdguldet, men nu får trestegssuveränen i alla fall äran att leda den svenska truppen inför OS i Peking.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har haft svårt att hitta en lämpliga fanbärare bland dem som ska tävla i Peking då stora delar av truppen fortfarande finns på förlägret i Fukuoka. Därför kom Christian Olsson in i bilden, han är fortfarande är inskriven i truppen trots att han inte kan tävla.

– Jag låg hemma i Monaco och sov när det ringde på mobilen. Jag frågade om jag fick lite betänketid för att tala med flickvännen, men det var inte så mycket att tveka inför. Att få delta i något så stort är få förunnat och en ära, säger Christian Olsson.

Blev du själv förvånad?

– Absolut. Jag hade bara grävt ned mig den senaste tiden och för mig fick OS gärna passera utan min inblandning. Men det här känns jättebra.

Kanske kan Christian Olsson få kraft att satsa mot det som hela tiden varit ett slutmål i hans karriär: OS i London 2012.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS