Veckans lag

SPORTBLADET

Stefan Alfelt listar de som förtjänar det

Per Olsson (2)

Såg till att hans spelare agerade smartare än Janne Anderssons Halmstadspelare vilket gav en solklar 4–0-seger och tre väldigt viktiga poäng som ger förnyat hopp i bottenstriden. Gefle har underpresterat den här säsongen. Dags att komma igång.

Marcus Sahlman (2)

Matcher/insläppta: 12/16.

Gula/röda kort: 0/0.

Lånet från Halmstad gick in direkt i laget och petade Fritz Persson som gjorde comeback i matchen dessförinnan. Sahlman inledde med en blixtrande reflexräddning och hade sen ingen större skuld i något av de tre mål som Örebro fick in på Vångavallen.

Billy Berntsson (1)

Matcher/mål: 13/0.

Gula/röda kort: 1/0.

Tog sig fram effektivt och skapade framförallt inledningsvis av matchen farliga chanser med fina inlägg från sin högerkant. Gjorde match av matchen mot Helsingborg med inlägget som ledde till kvitteringsmålet som Ari -Skulason nickade in.

Daniel Theorin (1)

Matcher/mål: 2/0.

Gula/röda kort: 0/0.

Stabil mittback som balanserade Gefles -defensiv så att den blev så där tät som den har varit de tidigare åren. Då har ju Gävlelaget överraskat oss resultatmässigt i allsvenskan tack vare stabiliteten i deras grundspel. För det behövs säkra spelare som Theorin.

Andreas Augustsson (1)

Matcher/mål: 8/0.

Gula/röda kort: 1/0.

Han är så stabil och säker i hela sitt agerande, den tänkte komplementspelaren till förre landslagsstjärnan Teddy Lucic, som nu alltmer spelar huvudrollen i Elfsborgs supertäta försvar. Tätt så länge det handlar om -allsvenskan, alltså.

Mathias Florén (1)

Matcher/mål: 16/0.

Gula/röda kort: 3/0.

Modern ytterback är väl ett så gammalt uttryck att det nu snarare betyder det omvända, det vill säga ett snabbt spel med ständiga löpningar upp och ned längs långsidan. Florén har tvåvägskvaliteter. Kan både försvara och anfalla effektivt.

Rasmus Elm (2)

Matcher/mål: 16/2.

Gula/röda kort: 2/0.

Prickade med hjälp av den elaka vinden på Fredriksskans in ett fantastiskt snyggt frisparksmål på AIK, även om det -inte såg helt otagbart ut för målvakten som kom rätt till bollen. Är i bra form, spelar med stort självförtroende. Dominerar.

Marcus Lantz (4)

Matcher/mål: 17/3.

Gula/röda kort: 2/0.

Den effektive elakingen är i kanonform för tillfället. Att matchen spelades i full storm bara tände -honom. Ju sämre förutsättningar, desto roligare tycker Lantz att det är att smälla på och slå de långa svepande crosspassen som öppnar motståndarnas försvar.

Henrik Rydström (2)

Matcher/mål: 16/0.

Gula/röda kort: 4/0.

Han pratar, skriver och tycker så -mycket att många glömmer att han ofta är snudd på den perfekte balansspelaren för sitt lag -också. Det var Rydström som tätade till framför eget försvar och åtminstone fick hyggligt stopp på AIK:s snabba -kontringsspel.

Levon Pachajyan (2)

Matcher/mål: 17/2.

Gula/röda kort: 2/0.

Den snabbe armeniske kantspringaren var det stora hotet mot Elfsborg men skotten och försöket med en cykelspark ledde inte till det mål som kanske borde ha gett oavgjort mot topp-laget. Det är kul att titta på när Pachajyan leker med bollen men effektiviteten kunde vara bättre.

Henrik Larsson (7)

Matcher/mål: 17/7.

Gula/röda kort: 0/0.

Helsingborg spelar seriens vackraste fotboll och navet i anfallsspelet är Henkes briljans.

I match efter match bjuder han på tekniska bravurnummer när han hittar och lyckas med ett direktspel som vi nästan aldrig har sett i allsvenskan tidigare.

Robin Söder (1)

Matcher/mål: 5/4.

Gula/röda kort: 0/0.

Vilket genombrott vi har fått se i höst. Han är ung men han är redan så mogen och tänkande på planen. Det går otroligt fort, både i fötter och i tankar när Söder går till attack. Det han visat hittills är så bra att man ännu inte kan se några begränsningar.