Kubica vann efter stor dramatik

avTobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog hem Polens första formel 1-seger

Foto: Reuters

Robert Kubica vann Montreals formel 1-lopp, Polens första seger, i ett dramatiskt lopp, där Lewis Hamilton kraschade ut tillsammans med Kimi Räikkönen, vilket förde polacken upp i VM-ledning.

Två andraplatser och en tredjeplats den här säsongen. På söndagen tog Kubica säsongens och karriärens första seger, för sig själv och för BMW Sauber. Han drog nytta av att VM-ledande Hamilton, McLaren, kraschade in i Räikkönen, Ferrari.

Säkerhetsbilen var på banan, Räikkönen hade stannat bredvid Kubica vid rött ljus på väg ut ur depån efter sitt första stopp på varv 20, Hamilton kom bakifrån och hann inte stanna utan körde rakt in i finländaren.

– Jag såg den röda signalen men när de hade stannat och jag sett den röda signalen så var det lite försent, sade britten efter sin sena bromsning.

– Jag ber om ursäkt till Kimi om jag förstört hans lopp men sådana här saker händer. Jag önskar att ingen av oss åkt ur, vi var så snabba. Men nästa gång.

”Färgblind förare”

Hamilton ledde loppet före Räikkönen inför depåstoppet. När de båda efter loppet blev uppkallade till domarna hade finländaren inte mycket att säga:

– Jag och Robert stod stilla och väntade på grönt ljus när någon som var färgblind körde på mig bakifrån.

– Min bil var så snabb att jag enkelt hade kunnat köra om och vinna, sade finländaren om att han tagit in på Kubica inför stoppet.

Efter att inte ha tagit poäng i förra f1-loppet i Monaco var Ferrari-föraren inte glad.

– Hoppas att oturen vänder snart för nu är det vår tur att vinna igen.

Kubica leder VM

Toppförarnas olycka blev polackens lycka. Han tog ledningen på varv 43 när Timo Glock gick i depå. I mål hade han stallkamraten Nick Heidfeld bakom sig på andraplatsen.

– Fantastiskt lopp, fantastiskt för stallet, för mig och för mitt land och för mina supportrar som hejat fram mig här i Kanada, sade en lycklig vinnare efter loppet.

Skotten David Coulthard, äldst med sina 37 år, var trea, Red Bull-förarens första poäng för säsongen.

Kubica leder nu VM på 42 poäng före Hamilton och Massa på 38.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport