”Frölunda får kvala”

SPORTBLADET

Wennerholm dömer ut storlaget

Foto: Ville Mänbtymaa och lagkamraterna i Frölunda har det tufft nu. Mats Wennerholm tippar att de får kvala för att klara sig kvar i elitserien.

Bottenstriden är den hetaste någonsin i elitserien och toppstriden är stenhård med bara tre omgångar kvar.

Elitserien 2010/11 är den jämnaste någonsin.

Det fyllde arenorna i går.

Det visar hur viktiga streckstriderna är – och samtidigt döden för en framtida europaliga.

Jo, det är ju faktiskt så att medan elitserien går in i sitt mest spännande slutskede någonsin, så sitter klubbar som Färjestad, HV 71, Linköping, Djurgården och Frölunda fortfarande och drömmer om en framtida europaliga.

Det är kanske det som håller Frölunda vid liv, men mitt enkla svar är:

Dream on.

De fyllda elitseriearenorna i går visar hur viktigt det är med streckstrider och spänning. Tänk er en framtida europaliga där Frölunda är lika avsågade som idag, men där de inte riskerar att åka ur eller kvala.

Vem är intresserad av att se slutskedet på en sådan säsong? Ingen.

Dessutom kan effekten bli som när Finland stängde sin liga och där bottenlagen valde att lägga sig ner och då redan inför sista transferfönstret den 31 januari. Eftersom de visste att de inte hade en chans att ta sig till slutspel och inte riskerade att åka ur, så sålde de sina bästa spelare till Sverige eller topplagen i Finland.

Bara för att spara pengar.

Resultatet blev att Finland snabbt öppnade sin högsta serie igen.

Det är också problemet med en framtida europaliga.

Upp- och nedflyttning är själva livsnerven i europeisk lagidrott och inte ens de största fotbollsligorna skulle få för sig att stänga den livsnerven. Inte Premier League, inte La Liga.

Annan tradition i USA

I Nordamerika finns en helt annan tradition, där de professionella ligorna aldrig haft upp och nedflyttning och där enda möjligheten i hockey, basket, baseball eller amerikansk fotboll är att köpa sig in.

Men i Europa fungerar inte det konceptet.

Och kommer aldrig att göra det.

Samtidigt kan inte elitserien sitta med armarna i kors och tycka att allt ska vara vid det gamla.

Det har skett många förändringar under de 26 år elitseriens existerat, men det är länge sedan senast.

Liten rink och 14 lag, tack

Även om elitserien är den jämnaste någonsin behövs nytänkande inför nästa säsong.

Jag vill se två snabba förändringar:

1. Rinkar med NHL-mått

Motivering: Sverige kan bli en föregångare i Europa för införandet av en gemensam isyta för hela hockeyvärlden. Det är sjukt att en så liten sport som ishockey inte kan enas om samma spelyta. Hockeyn föddes i Kanada, men när den kom till Europa gjorde slumpen att rinkarna blev större här. Ingen vet varför och jag har dubbelkollat med Internationella Ishockeyförbundet (IIHF). Dags att rätta till det misstaget.

2. 14 lag i elitserien.

Motivering: Det är dags att bredda elitserien i Sverige och både Växjö, Örebro, Leksand och Malmö är tunga publikstäder. AIK har visat att steget mellan allsvenskan och elitserien minskat. Det finns plats för två lag till och ökad bredd. Det skulle gynna sporten, även om många handlingsförlamade betonghäckar bland elitserieklubbarna tycker annorlunda.

Det bästa som kan hända är väl att Frölunda hamnar i allsvenskan nästa säsong, eftersom klubbdirektören Mats Ahdrian och Frölundas styrelse alltid varit de största motståndarna till 14 lag.

Men är de själva i allsvenskan lär de tänka om och inse fördelarna.

Vilken slutstrid som väntar i elitserien. Man nu känns det som om Modo tar sista slutspelsplatsen.

Och att Södertälje och Frölunda får kvala. Frölunda i kvalserien må skrämma alla göteborgare, men jag tror det skulle skapa en kvalseriehype utan dess like.

Växjö, Örebro och Rögle kommer sälja slut på varenda biljett då Frölunda kommer på besök.

Även om jag tror att båda de elitserielag som får kvala hänger kvar.

Så pass stor klasskillnad är det den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM