Ingen svensk fotboll i Sveriges Television

Av: Marcus Leifby

Publicerad:

Kommer inte överens med TV4 – får inte visa matchbilder

Foto: BILDBYRÅN

Sportbladet kan avslöja att Sveriges Television och TV4 har kört fast i sina förhandlingar rörande svensk fotboll.

Om inte parterna kommer överens får inte SVT visa några matchbilder från allsvenskan, superettan, damallsvenskan eller Sveriges landskamper i Sportnytt och Sportspegeln.

– Vi är förvånade över det svaga intresset som SVT visar för Sveriges största sport, säger TV4-sportens chef Hans Pekkari till Sportbladet.

För drygt ett år sedan köpte TV4 Gruppen rättigheterna till all svensk fotboll exklusivt. I avtalet ingår alla landskamper, allsvenskan för både damer och herrar, superettan och cupfotboll.

Avtalet ger även TV4 möjligheten att sälja nyhets- och magasinsrättigheterna vidare till konkurrerande tv-kanaler.

Förra året hittade man en lösning tillsammans med SVT som köpte magasinsrättigheterna och visade allsvensk fotboll varje vecka i Fotbollskväll.

Inga matchbilder i SVT

I år har förhandlingarna gått trögt och med bara fyra dagar kvar till supercupfinalen mellan Malmö FF och Helsingborg, som är startskottet på den svenska fotbollssäsongen, har parterna fortfarande inte kommit överens om de viktiga nyhetsrättigheterna.

Hittar inte TV4 och SVT en lösning kommer SVT inte att få visa några bilder alls från allsvenskan, superettan eller Sveriges landskamper i Sportnytt eller Sportspegeln.

– Vi är förvånade över det bristande intresse som SVT visar för Sveriges största sport. Vi har kommit med ett rimligt förslag men SVT verkar inte intresserade av att lösa frågan, säger TV4 Sportens chef Hans Pekkari till Sportbladet.

Kommer ni att fortsätta förhandla?

– Vi har som ambition att lösa frågan men som sagt, vi är förvånade över bristen på intresse hos SVT.

SVT och TV4 har bråkat tidigare

Det är inte ovanligt att konkurrerande tv-bolag inte hittar lösningen av den här typen. I rådande stund får TV4 inte visa några bilder från varken Premier League eller Champions League eftersom de inte kommit överens med rättighetsinnehavaren Viasat.

Under 2008 bröt en förhandling mellan SVT och TV4 samman vilket ledde till att TV4 gick in och stoppade SVT från att visa några allsvenska bilder på måndagskvällarna.

Enligt uppgifter till Sportbladet står parterna ganska långt i från varandra. SVT har även börjat planera för att göra sitt fotbollsmagasin ”Fotbollskväll” med fokus på internationell fotboll.

Publicerad: