AIK föll i graven de själva grävt

avPatrik Brenning

Vi kan ha sett slutet på Real AIK:s storhetstid

Ut i kvartsfinalen och farväl av två storstjärnor.

Storfavoriten AIK föll rakt ner i graven de själva grävt och frågan är om liket Real AIK orkar lyfta sig igen?

Jag tror att det kommer att dröja.

Radioprofilen Lasse Granqvist var med och tog AIK från ett breddgäng i de lägre divisionerna till innebandyns finrum. Det bar hela vägen till Globen och SM-guld med värvningar av storspelare som Mikael Gunnarzon, Peter Fischerström, Niklas Jihde och Fredrik Djurling.

Allt ansvar på två man

Nämnde Djurling tog på måndagen farväl av AIK och hemmapubliken i Solnahallen. Han gjorde det genom att bränna sitt allra sista skott i den svarta tröjan och bli en av syndabockarna när Falun slog ut en av de största guldfavoriterna efter straffar.

Nu ligger vägen till finalen öppen för Storvreta och Warberg. En final AIK kan behöva vänta länge på att få besöka igen.

Stommen med Peter Fischerström och Henrik Lorendahl är nära pensionsåldern. Nu försvinner dessutom Fredrik Djurling på toppen av sin karriär och Emanuel Antener, som blommat ut som en superstjärna i år, till Schweiz. Allt ansvar ligger nu på Kim Nilsson och Karl-Johan Nilssons axlar.

Superkedjan splittrad

Två tredjedelar av en förstafemma som burit AIK de senaste säsongerna. Den är nu splittrad och det krävs nyförvärv för att fylla luckorna. För återväxten i AIK:s egna led är obefintligt och det är något som kan komma att stå Solnaklubben dyrt när de tidigare stjärnförvärven nu försvinner en efter en.

Många klubbar inom innebandyn har tidigare satsat stort på nyförvärv, blundat för sin egen ungdomsverksamhet och sakta grävt sin egen grav. Balrog är det senaste exemplet.

Real AIK föll ner i sin egen färdiggrävda grav när Kristoffer Kranberg missade lagets sista straff mot Falun. Frågan är om de kan resa sig igen? Och hur länge det kommer att dröja?

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy