PH:s slalomsuccé

SPORTBLADET

Blev trea i Tyskland

Maria Pietilä-Holmer.

Det är namnet på Sveriges nya slalomdrottning.

Hon blev trea i VM-slalomen – hennes tredje VM-medalj i karriären.

– Jag är skitstolt just nu, säger hon.

Anja Pärson har under nästan hela 2000-talet stått ensam på den svenska alpintronen.

Men nu är hon på väg att petas ner en annan västerbottniska.

Fyra i första

Maria Pietilä-Holmner, 24,

Hon låg fyra efter det första åket, men stod för ett bra andraåk där hon åkte upp sig till brons.

"PH" tog redan för fyra år sedan ett överraskande VM-silver i Åres storslalom. Men efter det har hon haft svårt att få det riktiga genombrottet, även om hon har varit stabil på topp 10-placeringar.

Slagit igenom

Men den här säsongen har hon tagit det sista steget. I november tog hon sin första världscupseger då hon vann Aspens slalom, och en dryg månad sedan vann hon Münchens parallellslalom.

Och i dag visade alltså Umeå-åkaren att hon pallar trycket även när det gäller som mest. När hon skulle åka ledde Maria Riesch, som var en hundradel långsammare än Pietilä-Holmner i det första åket. Men det var en nervös PH som stod uppe vid starten.

– Jag stod där och tänkte att "nu blir det en upprepning av OS, det blir en ny fjärdeplats".

Men Pietilä stod för ett suveränt andraåk och utökade sin ledning med hela 67 hundradelar, och hade då det tredje snabbaste andraåket av alla.

– Maria la in allt hon hade och åkte på sitt max. Det var underbart att se henne åka, säger TV4:s expertkommentator Anders Pärson.

– Det kändes inte så bra och var väldigt svårt, sade Pietilä, som jublade mycket när hon kom i mål.

– Att komma ner och se att det stod "1" var skithärligt. men när man vet att det är tre kvar på start är man inte så kaxig.

”Skitstolt”

Men hennes tid räckte, och när hon en stund efter åket kom fram till skrivande media hade hon fortfarande inte smält vad som hade hänt.

– Jag vet inte vad som far genom huvudet, men jag är skitstolt just nu.

– Det har varit en annorlunda situation för mig, att komma hit och åka så pass bra. Jag har verkligen velat göra det just den dan det gäller.

Men hon blev av med ledningen snabbt. Kathrin Zettel stod för ett ännu bättre andraåk, och petade omgående ner svenskan till andraplatsen.

Poutiainen missade

Men när Tanja Poutiainen missade i slutet av sitt åk var Pietilä-Holmners medalj säkrad.

Det blev till slut ett brons, då Marlies Schield försvarade sin ledning och därmed tog sitt första VM-guld i karriären.

Pietilä-Holmers medalj var hennes tredje i VM-sammanhang. Förutom silvret i Åre var hon ju med i det svenska laget som tog brons i lagtävlingen tidigare i veckan.

– Det känns jättebra, det känns jättebra, och det känns skitskönt. Jag vet inte vad jag ska säga, sade hon till TV4.

– Nu har jag både lagbrons och indviduellt brons. Det är jättecoolt.

Hon blev därmed den blott tredje svenskan som tagit VM-medalj i slalom. Anja Pärson och Pernilla Wiberg är de två andra.

Även Frida Hansdotter stod för ett bra andraåk och körde upp sig tre placeringar. Hon slutade åtta. Emelie Wikström blev 24:a.

Maria Pietilä Holmner

Född: den 25 juli 1986 i Umeå.

Bor: Umeå.

Familj: pojkvännen Hans Olsson (fartåkare i världscupen), pappa Tom Pietilä, mamma Elisabeth Holmner, brodern Johan och systern Jenny.

Klubb: UHSK Umeå.

Längd: 170 cm.

Vikt: 64 kg.

Främsta meriter, VM: silver i storslalom 2007, brons i slalom 2011, brons i lagtävlingen 2011. OS: fyra i slalom, 24:a i storslalom 2010, tia i storslalom och 21:a i slalom 2006. Världscupen: seger i slalom i Aspen 2010 och i München 2011.

Första världscupstart: den 26 oktober 2002 i storslalom i Sölden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint