Hirvonen vann svenska rallyt – igen

avJohan Linderstam

”En fantastisk start för teamet”

Foto: Scanpix/AFP
Mikko Hirvonen vann årets rally.

Kungen av rally-Sverige?

En finländare.

Mikko Hirvonen tog idag sin andra raka seger i svenska rallyt.

– Det här var bara ett rally. Vi skenar inte iväg, säger 30-åringen.

Det var en kamp in över mållinjen på den sista specialsträckan.

Mads Östberg – som idag hade fördelen av att gå ut bakom Mikko Hirvonen – hotade hela tiden om totalsegern, men när det behövdes hade finländaren en extra växel.

Tajt i toppen

Trots att 30-åringen gick ut först på söndagen och fick spåra vann han tre av fem specialsträckor och marginalen ner till tvåan var till slut 6.5 sekunder.

Det var dock den hårdaste slutfajten på länge.

– Jag var nervös inför avslutningen och det är en fantastisk start för teamet. Men det här vara bara ett rally av många. Vi skenar inte iväg, säger Hirvonen efter målgången.

Latvala trea

Men Östberg, bara 23 år gammal, imponerade stort genom hela rallyt. Norrmannen ledde länge och inför den avslutande Powerstage-sträckan hade han bara 4.9 sekunder upp till Hirvonen.

– Mikko körde otroligt bra och det är inte lätt att hinna ikapp honom. Jag är väldigt nöjd med min körning. Totaltvåa i Sverige – jag är mer än nöjd, säger Östberg till wrc.com.

Trea blev Jari-Matti Latvala och såg till att en Ford-trio ockuperade podiet. Citroëns Sebastien Ogier slutade fyra, Petter Solberg femma och Sebastien Loeb slutade sexa. P-G Andersson var bäste svensk på en sjundeplats, drygt sex minuter efter Hirvonen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally