”Vad fan hände?”

Eftersom det handlar om läktarramsor ber jag alla klubbjävlar, supporterjävlar och förbundsjävlar att lyssna på en journalistjävel för en gångs skull.

Vad fan hände?

På några dagar gick svensk fotboll från att stå någorlunda enade i kampen mot en förhatlig huliganism till att splittras totalt i en fråga om en domarjävel.

Det har inte gått lång tid sedan skandalen på Swedbank Stadion vars efterspel fick det att kännas som att allsvenskan faktiskt var på väg upp ur dyngan den halkat runt i alldeles för länge. Politiker engagerade sig, polisen presenterade sympatiska förslag, supportrarna drog igång en omfattande utredning och den aktuella klubben tog sitt ansvar utan att skylla på någon annan.

Nu?

På väg ner i något man inte kunde föreställa sig i sin sjukaste fantasi – ett hor- och svordomsträsk.

Vad är nästa steg: gyttjebrottning i halvtid?

Inte ens det vore lika förnedrande som det som nu håller på att rulla igång.

Är självklart

Som jag förstått det har representanter från alla förbundskommittéer och nämnder det finns namn för (plus några till) redan inför säsongen suttit ned i ett möte med allsvenskans och superettans klubbar och enats om att ”kränkande ramsor och rasistiska tillmälen från läktaren måste anmälas”.

När det gäller rasistiska tillmälen är det så självklart att det knappt behöver skrivas att det inte hör hemma vare sig i fotbollen eller någon annanstans.

Var det så här det var tänkt?

När Djurgården nyligen dömdes till böter för att delar av klacken skanderat att domaren Martin Hansson är en ”jävla hora” blev det möjligen mer komplicerat juridiskt men borde vara lika självklart för alla på en läktare: det är inget Martin ska behöva höra på sin arbetsplats.

Men om förlängningen av den nya bestämmelsen – direktivet som det kallas – är att AIK nu anmäls och riskerar böter för att publiken sjungit ”domarjävel” undrar nog många om det verkligen var så här det var tänkt att urarta.

Minst lika snett är att i samma anmälan ska Disciplinnämnden – de som delar ut straff till klubbarna – ta ställning till om AIK-supportrarnas banderoll ”En jävinstans med beslut utan substans – Disciplinnämnden” ska ge AIK böter.

Alldeles oavsett det: banderollen kvalar in under Sveriges grundlagsskyddade fri- och rättigheter.

Olika bedömningar

Mest snett är nog ändå att medan vissa domare och matchdelagater verkar ha försökt få med varenda brakskit som släpptes på Råsunda i sin anmälan, så säger proffsdomaren Markus Strömbergsson att han då rakt inte tänkt anmäla något sådant.

– Under en match lyssnar jag inte på vad publiken skriker. Jag är så fokuserad på att leda matcher att jag inte hör det, säger Strömbergsson.

Jämför det med vad Martin Hansson skrev i sin rapport efter Djurgården–Malmö:

”Minst tre gånger under matchen skanderar Djurgårdsklacken ’Martin Hansson jävla hora”.

För att undvika eventuella missförstånd upprepar jag att det givetvis inte är något han ska behöva höra på sin arbetsplats, det kan vara straffbart att kalla någon ”jävla hora” i vanliga samhället. Poängen här är själva godtycket: det blir böter beroende på vilken domare du har.

Klubbarna ska svara

Fotbollen måste tillsammans göra mer för att förbättra domarnas arbetssituation men vad gäller egentligen? Är ”din jävla sopa” till en spelare okej? De har trots allt andra yrkesförutsättningar där de får betalt för att hyllas av sina egna och hånas av de andras medan domarna enbart får skit och knappt betalt för det.

Utifrån tillgängliga fakta äger klubbarna frågan snarare än domare, kommittéer, nämnder, Lagrell och sjungande supportrar. Det är klubbarna som måste jagas på ett svar på vad som var syftet med den nya ordern. Blev det som ni tänkt er? Hur vill ni ha det? Vill ni ge er själva böter för att någon skriker ”domarjävel” under match? Okej, men då kan ni baka in en munkavle i entrépengen, tack.

avRobert Laul