Sportbladet

Billstam krossade konkurrenterna

Av: 

Malin Wahlberg

Stina Banck

SPORTBLADET

Jansson tog brons

Annika Billstam.
Annika Billstam.

Svensksuccén vid orienterings-VM i Frankrike fortsätter.

Medaljregnet på sprinten inspirerade Annika Billstam som krossade allt motstånd i långdistansfinalen.

– Helt obeskrivligt känsla. Helt sjukt härligt, säger Billstam till Sportbladet.

När Annika Billstam, 35, stod på startlinjen i franska La Féclaz runt lunchtid i dag var hennes främsta individuella VM-merit en bronsmedalj från långdistansen för tre år sedan.

En timme och 22 minuter senare sprang hon i mål som världsmästare efter ett riktigt kanonlopp.

– Speakern sa att de avvaktade för att de inte fått en av mina stämplingar. Men det stämde ju så det var en befrielse. Jag trodde aldrig att det skulle räcka så långt och att jag skulle vinna med så stor marginal, säger Billstam.

Vann överlägset

Lidingölöparen var hela 4.28 före tvåan Dana Brozkova, Tjeckien. Svenska affischnamnet Helena Jansson, som tog silver på sprinten i går, slutade trea efter att ha gjort ett misstag redan till första kontrollen.

Men Jansson var långt ifrån ensam om att ha problem i början av banan. Flera av förhandsfavoriterna bommade bort sig, till exempel bröt finska stjärnan Minna Kauppi loppet – utan att ens ha tagit första kontrollen.

Billstam, däremot, sprang lugnt och kontrollerat.

– Jag fick en bra start. Jag gjorde en miss vid kontroll åtta, men jag visste att alla skulle göra minst ett misstag, säger hon.

Det blev en lika överlägsen seger i herrklassen. Frankrikes stora stjärna, Thierry Gueorgiou, fick kröna sin karriär med ett VM-guld på hemmaplan. Gueorgiou var drygt fyra minuter före tvåan Pasi Ikonen, Finland.

François Gonon, även han från Frankrike, tog bronset. Bäste svensk blev Olle Boström på sjätte plats.

VM avslutas med medeldistans på fredag och stafett på lördag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet