De är fotbollens bästa farbröder

Av: Lars Nylin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportchansens Lars Nylin listar fotbollens veteraner

Ryan Giggs, Edwin Van Der Sar, Henrik Larsson och René Higuita är alla med på Lars Nylins lista över fotbollens veteraner.
Foto: ap, bildbyrån
Ryan Giggs, Edwin Van Der Sar, Henrik Larsson och René Higuita är alla med på Lars Nylins lista över fotbollens veteraner.

I söndags höll Paolo Maldini en delvis kontroversiell avskedsföreställning på San Siro. Andra veteraner som slutar är Luis Figo, Pavel Nedved och turkiske Tugay. Efter deras avsked presenterar toppfotbollen ett antal lysande fotbollens farbröder. Sportchansen Lars Nylin listar spelarna som aspirerar på att ta över efter Maldini, Roger Milla och Stanley Matthews som fotbollens bästa veteraner.

11. René Higuita, 42

Colombias excentriske målvakt från VM-turneringar på 1990-talet spelar fortfarande i första divisionen i sitt hemland. Detta 14 år efter "skorpionräddningen" mot England på Wembley och nästan 20 år efter att han vid VM 1990 serverade Kameruns Roger Milla (en annan legendarisk veteran) en av den turneringens mer absurda mål.

10. Alberto Fontana, 42

Italienaren är den som på sistone bäst håller uppe en gammal tradition med veteranmålvakter i toppfotbollen. I fotspåren på namn som Peter Shilton (47 år när han slutade) och vår svenske Bengt Andersson spelade Fontana Serie A-matcher för Palermo så sent som i vintras. Senare kom han i meningsskiljaktigheter med Palermo-ledningen och frågan är om Alberto nu ändå inte lägger handskarna på hyllan?

9. Kazuyoshi Miura, 42

"Kungen Kazu", på 1990-talet den japanska fotbollens första fixstjärna, bara fortsätter och fortsätter. När han i mars gjorde ett ligamål för sitt Yokohama blev han med 42 år och 16 dagar den äldste målskytten i J-League.

8. David Beckham, 34

I det här sällskapet är Beckham rena ynglingen. Men han aspirerar helt klart på att bli den nye Maldnini. Det första delmålet är VM 2010, men nyligen sa Beckham i en intervju att han tänker spela så länge han håller minst nuvarande nivå. "Dagen när jag inte gör det kanske infaller när jag är 45 år" adderade han. Som Beckham spelade i Milan denna säsong finns definitivt chansen/risken att det blir 10 år till med "Becks".

7. Giuseppe Favalli, 37

Milan har en lång tradition av grånade försvarsspelare. Favalli drog bara marginellt ner genomsnittsåldern på säsongens backlinje. Nu ska Milan föryngra rejält och vänsterbacken från Brescia lär inte bli kvar.

6. Filippo Inzaghi, 35

Killen som tror att offsideregeln införts för alla utom honom själv fyller snart 36. Men Inzaghi verkar inte tröttna på att göra mål. Senaste säsongen blev det bland annat två hattrick för Milan.

5. Claude Makélélé, 36

Den Zaire-födde mittfältaren personifierar för många den defensive mittfältaren, han är kungen bland "balansspelare." Efter succéerna i Real Madrid och Chelsea finns han nu i Paris Saint-Germain och annonserade nyligen att han ska spela minst ett par säsonger till.

4. Cafu, 38

Den vindsnabbe högerbacken och brassen tog avsked från Milan våren 2008. Det ryktades då att han skulle börja arbeta för Milanoklubben. Men Cafu har sett sig om efter ny klubb och så sent som tidigare den här månaden ryktades det om aktiv comeback, nu i brasilianska Palmeiras.

3. Henrik Larsson, 38

Självklart ska vår egen superveteran vara med högt upp på listan. 38 år och fortfarande landslagsman omgiven av rykten om intresse från klubbar av hög europeisk klass - under den gångna säsongen bland annat Marseille och Everton. Imponerande.

2. Edwin Van Der Sar, 38

Manchester United sökte länge för att hitta en ersättare till Peter Schmeichel. Till sist fann de en 34-årig nödlösning i Fulham. Senare har holländaren Van Der Sar ofta överglänst det som Schmeichel utförde. Nu anses det mer eller mindre självklart att det blir många fler säsonger på Old Trafford.

1. Ryan Giggs, 35

Walesaren blev denna säsong av spelarna själva vald till Premier Leagues bäste. Han är den äldste att få den utmärkelsen och han har troligen aldrig varit bättre. I februari skrev ha ett nytt kontrakt med Manchester United. Den bleka insatsen i Champions League-finalen var han knappast ensam om.

Upplev fotboll i England – på plats:

Publicerad: